09:24, 28 вересня 2021

Роковини Бабиного Яру: у метро відкрили виставку, в урочищі проведуть міжконфесійний молебень

29-30 вересня в Україні вшанують пам’ять десятків тисяч жертв масових розстрілів в урочищі на околиці Києва.

FB_IMG_1632775232582.jpg
facebook.com/uinp.gov.ua

До 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в Києві відкрили виставку “Зона відчуження”. Також українців закликають запалити лампадки біля паv'ятних місць на території нинішнього заповідника.

У пресслужбі  міського голови Києва Віталія Кличка повідомили, що виставку “Зона відчуження” відкрили на станції метро “Дорогожичі”. Її авторами є  американо-французький письменник Джонатан Літтел  та французький фотограф, режисер Антуан Дагата.

На виставці представили 84 фотографії та 42 текстові панелі. Організатори наголошують, що концепцію розробили таким чином, щоб надати сенс і значення місцевості Бабиного Яру відвідувачам, які приїжджають у цей район на метро.

a__SK_0511.jpg
kyiv.klichko.org

Виставка триватиме з 27 вересня до 10 жовтня.

a__SK_0527.jpg
kyiv.klichko.org

Окрім того, у ЗМІ повідомили, що 30 вересня на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” у Києві відбудеться музично-поетичний перфоманс “Бабин яр. Голосами”.

Режисер Олег Ліпцин разом з акторами та музикантами “оживить” вірші зі збірки Маріанни Кіяновської “Бабин яр. Голосами”. До книги, за яку поетеса у 2020 році отримала державну Шевченківську премію, увійшли 67 віршів, присвячені трагічним подіям. Зазначають, що у перформансі поезія зазвучить “голосами загиблих”.

615192b7ade0a.jpeg
lb.ua

Водночас в Інституті національної пам'яті закликали 29-30 вересня прийти у Бабин Яр і вшанувати загиблих.

“Біля різних пам’ятників на території заповідника ви зможете взяти символічні камінці та лампадки, щоб покласти до меморіальних місць. Пам’ятна подія триватиме два дні, з 10:00 до 19:00. Орієнтуйтеся за вказівниками, що будуть встановлені у Бабиному Яру”, – написали на сторінці УІНП у Facebook.

Також там запросили усіх, незалежно від віросповідання, долучитися до міжконфесійного молебню увечері 29 вересня біля пам’ятника киянам і військовополоненим, розстріляним у Бабиному Яру.

1941 року  у Бабиному Яру,  продовж двох днів, 29 і 30 вересня, вбили перших жертв нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв.  

Упродовж 1941-1943 років знищили близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили реліквійно-документальну виставку “Голокост”.

Схожі матеріали

Natalka Rymska.jpg

“Коли я читала це вперше, на голові ворушилося волосся”, – перекладачка Наталка Римська

Вшанування рабина Рему, Старе єврейське кладовище в Кракові, 1931 р.

Криваві квіти. Спогади про винищення євреїв на Галичині

600.jpg

А хто твій сусід насправді? Ким був Іван Дем'янюк

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

600

Едіт Еґер: "Навіть за найскрутніших обставин людина все-таки має вибір"

600.jpg

Венді Лавер: "Геноцид – це злочин над злочинами"

Маріуполь SEO

Коли живі заздрять мертвим. Галина Пагутяк

Iryna Maksymiv.jpg

Врятувати 16 душ: про родину Саїк – праведників світу з Тернополя

600.jpg

“Коли б зі мною щось сталося”. Розстріли перемишлянських євреїв в урочищі Березина