09:35, 21 червня 2021

У мережу виклали найбільший архів Харківської школи фотографії

Наразі колекція є найбільшим онлайн-архівом цього мистецького руху.

5e0aba7793272702 (1).jpg
ksp.ui.org.ua

В Україні створили онлайн-ресурс “Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики”. На сайті виставили  добірку із понад 2000 світлин, яка охоплює весь період існування школи – з 1960-х до сьогодні. Там розмістили профайли 28 митців і мистецьких об’єднань, дослідницькі розвідки та фотографічні історії. Ресурс працює англійською, українською та частково французькою мовами.

Про це повідомляє Cуспільне.

Сайт створили в межах програми #UkraineEverywhere. Її розробив Український інститутДержавна установа, заснована у 2017 році, для представлення української культури у світі та формування позитивного іміджу держави за кордоном. для презентації візуальної культури України онлайн.

“Харківська школа фотографії, без сумніву, є знаковим явищем українського мистецтва, що промовляє до всього світу. Теми, підняті проєктом ksp.ui.org.ua, зокрема переосмислення категорій “красивого” й “суспільно прийнятного” та роль мистецтва у виході з тоталітарного способу мислення, є сьогодні не менш актуальними, ніж 50 років тому”, –  заявив керівник напрямку “Візуальне мистецтво” Українського інституту Олександр Виноградов.

ef2ac4213bc34dbb.jpg
ksp.ui.org.ua

Автори зазначають, що ресурс буде цікавим як для тих, хто вперше знайомиться з Харківською школою фотографії, так і тих, хто хоче зануритися в її архіви “або подивитися крізь її призму на окремі аспекти соціомистецьких процесів в Україні останніх 60 років”.

“Знайомство з ресурсом – це занурення в своєрідний фотографічний щоденник, який іронічно документує й осмислює різні аспекти (пост)радянського буття та рефлексії на виклики нинішнього часу: чи-то російська окупація, чи мистецтво після #Metoo, переосмислення питань тілесності, самоідентичності, суспільних ієрархій”, – підкреслюють у статті.

af4ceaeccedee749.jpg
ksp.ui.org.ua

"Манера фотографів Харківської школи здебільшого іронічна та самоіронічна, що сьогодні, мені здається, знову дуже важливоЗнаково, що наші партнери, Український інститут, не побоялися обрати для презентації української культури у світі мистецьке явище, яке використовує гостру, часто некомфортну українському глядачеві візуальну мову, піднімає теми складні, подекуди все ще маргіналізовані в нашій культурі", – додає  куратор проєкту, представник другої хвилі ХШФ, фотограф Ігор Манко.

Харківська школа фотографії – експериментальний нонкорформістський мистецький рух, який виник наприкінці 1960-х – початку 1970-х у Харкові. Школа розвиває концепцію візуального “удару”, яка осмислювалася ще у 1930-х німецькими та радянськими майстрами візуального мистецтва.

Дослідниця Тетяна Павлова називає Харківську школу “зеленим аванградом” (на противагу авангарду 1920-х, “червоному”). Вона підкреслює, “якщо проаналізували весь імідж і стиль харківської школи, ми чітко побачимо зелену лінію гіпі, яка проходить крізь неї. Природність, звільнення від механічних стереотипів соціального життя, характерного для радянського суспільства, були головними гаслами цього періоду”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що виконавчого комітету Львівської міської ради  ухвалив рішення про створення міського музею фотографії.

Схожі матеріали

Marina Trattner

“У шведських джерелах козаки – європейці”. Марина Траттнер про листи Карла XII та українські артефакти у Швеції

Хромов 600

“Документи, які були найцікавішими для ворога, знищили в перший день війни”, — голова Держархіву Анатолій Хромов

штат.jpg

Штатний розпис співробітників Управління НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео

Ідейно (не)правильний театр

архів 1200

Захист від Московії чи ще більше занурення у “русскій мір”? Історики про заборону російських джерел

001_Каплица_Васильків_00008-12_red_post (1)

На ярмарку у Василькові. Київщина кінця ХІХ століття на фото з архіву Федора Вовка

600

Від княжої розвідки до СБУ

арк 26.jpg

Штатний розпис співробітників міських та районних відділів НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео одеса

Країна струнких чоловіків, вродливих жінок і великих склянок