10:16, 27 грудня 2021

У Львові в підвалі аварійного будинку знайшли рештки млина часів засновника міста

Знахідку має обстежити спеціальна експертна комісія, після цього визначать подальшу долю будівлі.

FB_IMG_1640591067340.jpg
facebook.com/george.korneyev.lviv

У Львові у підвалі аварійного будинку знайшли ймовірні рештки середньовічного млина часів Лева Даниловича. Припускають, що це може бути млин Сільський Кут, який князь подарував першому війту міста Бертольду Штехеру.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив головний спеціаліст управління охорони історичного середовища Львівської міськради Георгій Корнєєв.

“Буває, що випадково в підвалах аварійного будинку на Замарстинівській-Хімічній знаходиш імовірні рештки млина Сільський Кут ХІІІ століття., дарований королем Русі Левом війту Бертольду Штехеру”, – розповів Георгій Корнєєв.

Водночас видання ZAXID.NET зазначає, що про середньовічну кам’яну кладку у підвалі виявили жителі будинку на Хімічній, 2 та повідомили управління історичного середовища. Після ремонту прилеглої вулиці Замарстинівської на будинку виявили тріщини, його визнали аварійним і людей відселили. Коли ж вони забирали з підвалу свої речі, вирішили попросити в міськради провести обстеження. Адже через аварійний стан його можуть знести.

“Це дійсно кладка нехарактерна для періоду побудови існуючого будинку та є однозначно ранішою за XV століття. Навіть не всі кам’яниці на Ринку мають таку. Кладка кам’яна, а цеглою пізніше доробили продухи і додаткову підпору, мабуть, через просідання склепіння. Але саме наявність такого типу кладки та те, що у період з XIII і до середини XIX століть на картографічних матеріалах присутній тільки історичний млин та допоміжні споруди на цій ділянці, дає можливість припустити, що це і є рештки того млина”, – пояснив ZAXID.NET Георгій Корнєєв.

За його словами, підвал будинку обстежать повторно з істориками, археологами та реставраторами, разом з консультативною радою при управлінні визначать подальші кроки. А вже за остаточними висновками разом з департаментом житлово-комунального господарства вирішать подальшу долю будівлі в цілому.

Видання підкреслює, що у давнину у цій дільниці Львова було багато млинів, адже там протікала Полтва з притоками, на яких і будували промислові споруди. Але саме цей – найдавніший із зафіксованих в джерелах.

Докторка історичних наук, професорка УКУ Мар’яна Долинська у програмі “Без брому” зазначила, що він був розташований саме на межі Замарстинівської і Хімічної. До 1930 року Замарстинів був селом і межа між ним і містом Львів проходила теперішньою вулицею Хімічною (тоді – Граничною). Млин був розташований фактично вже в Замарстинові і це могло дати йому таку назву – Сільський кут, вважає професорка.

image.jpg

Карта Львова 1829 року, на якій позначений даній млин.

ZAXID.NET

“Порівнюючи низку ранньомодерних документів з базовим документом початку австрійського періоду, можна з’ясувати місце, де були розташовані унікальні будівлі. В такий спосіб мені вдалося виявити місце млина Бертольда Штехера. Полтва з майбутнього проспекту Чорновола повертала на вулицю Хімічну, це була Млинівка або Основне русло. Там, на розі із Замарстинівською, й був млин Бертольда Штехера”, – пояснила Мар’яна Долинська. 

FB_IMG_1640591076601.jpg
facebook.com/george.korneyev.lviv

Бертольд Штехер був представником і війтом німецької громади, яка у XIII столітті на запрошення князя Лева приїхала до Львова. Він був співзасновником костелу Марії Сніжної. Млин Сільський Кут звели над Полтвою, в останній третині XIII століття князь Лев за заслуги подарував його Штехеру.

Раніше вважалося, що млин розташований у Винниках. Під різними назвами млин існував на вулиці Хімічній до початку XX століття. Ще у 1902 році там працювала пекарня-млин Натана Маєра, яку згодом придбав Генрик Блюменфельд й переобладнав на лакофарбове підприємство.

Схожі матеріали

600__.jpg

Богдан Весоловський: хітмейкер міжвоєнного Львова

trush 2 1200 900.jpg

“Острий полєміст, інтелігенція глибока”: Іван Труш і його шедеври

luisa-bojd.jpg

Скарби з фотокамери Луїзи Бойд

шпигуни 01.jpg

Безславні шпигуни. Мережу російських розвідників на Галичині викрив випадок

photo.jpg

Дорога зі Щастя

Untitled-2.jpg

Особовий склад тюремного відділення НКВС у Львівській області. Березень 1941

Didushitsky

Граф Дідушицький у дорозі до Парижа на Всесвітню виставку

800x500 obkladunka Yurkowa.jpg

Хто такий Грушевський? | Оксана Юркова

krasa_tekst-5.original.jpg

"До добра і краси" Юліана Дороша. Перший повнометражний галицький фільм