17:36, 23 листопада 2021

У Львові погасили пам'ятну марку на честь генерал-четаря УГА Антіна Кравса

Раніше депутати Львівської обласної ради проголосували за проголошення 2021 року Роком Антіна Кравса.

Сьогодні, 23 листопада, у Львові до 150-річчя від дня народження генерал-четаря, командувача 3-го Галицького корпусу УГА, командира армійської групи об’єднаних армій ЗУНР та УНР Антіна Кравса погасили пам'ятні конверт і марку.

Про це інформує пресслужба Львівської облради.

Голова депутатської комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета подякував усім причетним до цієї події та нагадав, що 2021 рік на Львівщині проголосили Роком Антіна Кравса.

“Вдячний АТ “Укрпошта”, Центру національного відродження імені Степана Бандери, дотичним громадським організаціям за спільну ініціативу виготовлення і погашення конверту із зображенням Антіна Кравса. Адже Антін Кравс – це велика людина, якою може пишатися кожна нація”, – наголосив Шеремета.

Водночас директор Львівської дирекції АТ Укрпошта Євгеній Савчук додав, що у межах проєкту “Власна марка» пошта виготовляє конверти і марки, приурочені до різних знакових подій.

“Тираж конвертів із Антіном Кравсом – 150 шт. Але він може бути збільшений. Ми максимально долучаємося до популяризації видатних постатей Львівщини, України, а також знакових історичних закладів”, – розповів Євгеній Савчук.

428px-Kraws.jpg

Антін Кравс

uk.wikipedia.org

Антін Кравс (23 листопада 1871 року – 13 листопада 1945 року) – генерал-чотар, командувач 3-го Галицького корпусу УГА, командир армійської групи об’єднаних армій ЗУНР та УНР. Автор спогадів “За українську справу”.

Учасник Першої світової війни. Командував 55 Бережанським полком австрійської армії. У листопаді 1918-го перейшов на службу в УГА, очолив військову групу “Хирів”. 

Протягом березня 1919 група майора Кравса відзначилася в боях під час Вовчухівського наступу. Тоді ж його призначили командиром Третього Корпусу УГА. 

У серпні 1919 під час наступу українських армій на Київ створюють ударну Центральну армійську групу, командиром якої призначили Кравса.

У ході кровопролитних боїв з більшовицькими військами українські частини під його командуванням зайняли Бердичів, Козятин, Фастів та увійшли до Києва. У лютому 1920 року Кравс очолив Третю Бригаду ЧУГА, а після з'єднання з Армією УНР, командував бригадою у складі Херсонської дивізії. 

У вересні 1920-го частини УГА під командуванням Кравса, ведучи важкі бої з противником, прорвалися до Чехословаччини, де були роззброєні та інтерновані у таборі у місті Ліберець. 

У 1924 році він повернувся до Відня, де й прожив до самої смерті.

Схожі матеріали

Фото_1200х630

"Остання дефіляда" генерала Тарнавського (ВІДЕО)

УГА

Іноземці в українському війську: Німецький штаб Галицької армії

600_+.jpg

Вирватись з "трикутника смерті": Чортківська офензива Галицької Армії

600.jpg

“Через Київ на Львів!”: Галицька армія та визволення столиці України

Інший Франко 1200

“Інший Франко”. Фільм, який не подобається ні критикам, ні творцям

авіація УГА

"В сяйво вільного простору". Як летуни Галицької армії боронили небо над Україною

Олександр Дєдик 800x500

Успіхи та провали Галицької армії | Олександр Дєдик

600.jpg

Єврейські бійці українського війська

УГА SEO

Заощадити багато крови