12:19, 26 жовтня 2021

У Львові на Марсовому полі розпочали демонтаж радянської зірки

Зірку перенесуть у меморіальний музей тоталітарних режимів “Теритія Терору”.

630_360_1635180402-201.jpg
Фото: Антон Петрівський

Учора, 25 жовтня, у Львові на військовому меморіалі Марсове поле стартував демонтаж радянської окупаційної символіки – зірки із серпом та молотом. 

Про це повідомляє Укрінформ.

Демонтаж радянської символіки розпочали за рішенням виконкому Львівської міської ради. 

“Ініціатива по демонтажу цієї радянської зірки була перманентною ще з початку незалежності України. Але воно носило абсолютно несистемний характер і вона, відповідно, не мала свого логічного продовження. Ми на початку року почали ініціювати демонтаж спочатку в медійному полі, потім в квітні написали звернення в міську раду і нам відповіли з управління охорони історичного середовища про те, що даний об’єкт буде за рішенням виконкому йти під демонтаж. І ось виконком 8 жовтня прийняв таке рішення, яке сьогодні виконується”, – розповів громадський діяч, представник руху “Суспільство майбутнього” Антон Петрівський.

Російська Федерація кілька разів зверталася до України, з вимогою залишити зірку на Марсовому полі і навіть звинувачувала владу Львова у знищенні меморіалів Другої світової війни.

“На щастя в даному випадку міська рада відреагувала адекватно і не взяла до уваги зауваження і звернення РФ. Це їх символіка і ознака їх присутності у Львові. Коли відбувається демонтаж таких речей це, фактично, відбувається процес не лише декомунізації, а й дерусифікації, адже вони себе вважають спадкоємцями Радянського Союзу і привласнюють собі перемогу у Другій світовій війні. Коли ми демонтуємо це, позбуваємося маркерів Москви на нашій території, що для них є дуже болючим” – додав Петрівський.

Металевий орден з написом “Вітчизняна війна”, який встановили в 70-х роках минулого століття, планують передати в експозицію музею тоталітарних режимів “Територія Терору”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що мерія Львова планує демонтувати орден у вигляді п'ятикутної зірки із серпом і молотом, розташований на Марсовому полі.

У відповідь Міністерство закордонних справ РФ направило Україні ноту протесту, заявивши, що що в Україні  “фальсифікують історію”.

Марсове поле – це військовий меморіал у Львові, що примикає до Личаківського цвинтаря з боку вулиці Мечникова.

Раніше ця ділянка належала до австрійського військового цвинтаря полеглих у Першій світовій війні, там було майже 5 тисяч окремих та спільних могил. У 1946-1947 роках цей цвинтар знищили, попередньо ексгумувавши тіла, а на його місці створили кладовище радянських солдатів. У тому числі – із військ НКВД, що загинули у боях з УПА уже після закінчення Другої світової війни.

За офіційними даними там поховали майже 3,5 тис. загиблих, але історики вважають, що реальна кількість значно менша.

На території меморіалу встановили металевий орден з надписом “Вітчизняна війна”. Раніше у Львові кілька разів фіксували випадки пошкодження цього знаку

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк