10:34, 2 серпня 2021

Росія направила Україні ноту протесту через демонтаж радянської зірки на Марсовому полі у Львові

МЗС РФ заявило, що в Україні  “фальсифікують історію” і намагаються “позбавити українських громадян Перемоги у Великій Вітчизняній війні”.

Марсове поле
hromadske.ua

Міністерство закордонних справ РФ направило Україні ноту протесту. Москва не задоволена  рішенням Львівської мерії демонтувати копію радянського ордена Другої світової війни на військовому меморіалі Марсове поле.

Про це повідомили у пресслужбі МЗС РФ.

Росія вимагає від української сторони “виконання міжнародних зобов’язань і норм національного законодавства щодо захисту і збереження військових меморіалів”.

“Рішуче засуджуємо взятий українською владою курс на демонтаж пам’ятників радянським солдатам і самої пам’яті про їх подвиг у боротьбі з фашизмом. Закликаємо керівництво України відмовитися від фальсифікації історії і спроб позбавити українських громадян Перемоги у Великій Вітчизняній війні, досягнутій спільними зусиллями всіх народів колишнього Радянського Союзу”,   – йдеться в повідомленні.

Рішення прибрати копію ордена з Марсового поля у Львівській міськраді підтвердили всередині липня. Однак там не повідомили про терміни реалізації демонтажу.

 

“Марсове поле” – це військовий меморіал у Львові, що примикає до Личаківського цвинтаря з боку вулиці Мечникова.

Раніше ця ділянка належала до австрійського військового цвинтаря полеглих у Першій світовій війні, там було майже 5 тисяч окремих та спільних могил. У 1946-1947 роках цей цвинтар знищили, попередньо ексгумувавши тіла, а на його місці створили кладовище радянських солдатів. У тому числі – із військ НКВД, що загинули у боях з УПА уже після закінчення Другої світової війни.

За офіційними даними там поховали майже 3,5 тис. загиблих, але історики вважають, що реальна кількість значно менша.

На території меморіалу встановили металевий орден з надписом “Отечественная война”. Раніше у Львові кілька разів фіксували випадки пошкодження цього знаку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на демонтаж Монумента слави у Львові, назвавши це “актом державного вандалізму”.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк