10:32, 20 липня 2021

У Львові з “Марсового поля” планують демонтувати радянську зірку

Орден із написом “Отечественная война” , який у 70-х встановили на радянському військовому цвинтарі, пошкоджували уже кілька разів. Зараз мерія готує рішення про демонтаж цього елемента.

image.jpg
Gazeta.ua

У Львові на радянському військовому меморіалі “Марсове поле”  планують демонтувати орден у вигляді п'ятикутної зірки із серпом і молотом.  Таке рішення готує міське управління історичного середовища на розгляд виконавчого комітету ЛМР.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Громадська організація “Суспільство майбутнього Львів” звернулася до управління історичного середовища Львівської міськради з проханням демонтувати радянський орден, розміщений на військовому меморіалі “Марсове поле”.

19 липня на офіційній сторінці організації у Facebook опублікували відповідь управління. Там, зокрема, вказано, що міська рада зверталась до державних інститутів, щоб визначити, чи підпадає орден на “Марсовому полі” під Закон про декомунізацію. Виявилось, що це питання можна вирішувати на місцевому рівні. Тому зараз управління історичного середовища та ЛКП Музей Личаківський цвинтар готують рішення виконавчого комітету про демонтаж радянського ордену з військового меморіалу.

У прес-службі Львівської міської ради підтвердили намір мерії демонтувати пам'ятний знак з “Марсового поля”. Однак терміни реалізації наразі невідомі.

“Марсове поле” – це військовий меморіал у Львові, що примикає до Личаківського цвинтаря з боку вулиці Мечникова.

Раніше ця ділянка належала до австрійського військового цвинтаря полеглих у Першій світовій війні, там було майже 5 тисяч окремих та спільних могил. У 1946-1947 роках цей цвинтар знищили, попередньо ексгумувавши тіла, а на його місці створили кладовище радянських солдатів. У тому числі – із військ НКВД, що загинули у боях з УПА уже після закінчення Другої світової війни.

За офіційними даними там поховали майже 3,5 тис. загиблих, але історики вважають, що реальна кількість значно менша.

На території меморіалу встановили металевий орден з надписом “Отечественная война”. Раніше у Львові кілька разів фіксували випадки пошкодження цього знаку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові завершили демонтаж  барельєфів з радянського Монумента слави. Демонтовані частини  перенесли до музею  “Територія терору”.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк