10:16, 29 вересня 2021

У Харкові суд вкотре скасував перейменування проспекту Григоренка на Жукова

Під час розгляду справи під будівлею суду зібрались активісти із плакатами проти перейменування проспекту на честь радянського маршала.

630_360_1632831609-2494 (1).jpeg
ukrinform.ua

У Харкові Другий апеляційний адміністративний суд втретє скасував рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова.

Про це  повідомляє “Укрінформ”.

“Суд, розглянувши апеляційну скаргу Харківської міської ради на рішення суду першої інстанції від 10 червня, який визнав протиправним рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова, що у Немишлянському районі міста, залишив цю скаргу без задоволення. І це вже третє скасування рішення міськради про перейменування проспекту. Тим самим, набрало законної сили рішення суду першої інстанції”, – зазначив позивач у справі Андрій Коломійцев.

За його словами, на засіданні були присутні представники міської ради. Вони намагалися переконати суд, що Жуков був учасником звільнення України, у тому числі Харкова, від нацистських окупантів. Але суд вирішив, що це не має відношення до суперечок про назву проспекту, додав Коломійцев.

Під час засідання суду під будівлею відбувся пікет під патріотичних громадських організацій. З десяток людей тримали плакати з написами: “Жуков – кат, а не герой”, та “Харків – без Жукова!”.

Нагадаємо, 10 червня Харківський окружний адміністративний суд втретє скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова

Проспект був перейменували на честь генерала і дисидента Петра Григоренка в процесі декомунізації 2016 року рішенням Харківської обласної державної адміністрації. Проте міськрада прагнула повернути проспекту ім’я Георгія Жукова, якого вважають одним із найкривавіших полководців часів Другої світової війни і ненависником України.

У травні 2019 року тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення проспекту його колишню радянську назву. 19 червня міськрада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.

Рішення офіційно оприлюднили 20 червня. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який вимагав скасувати постанову.

Із заявою до поліції звернувся і депутат міської ради Ігор Черняк. Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.

10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.

Торік 26 лютого чергова сесія Харківської міськради знову підтримала перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова, хоча присутні на сесії активісти з трибуни закликали не голосувати за таке рішення.

Вчергове міськрада Харкова відновила назву проспекту маршала Жукова 24 лютого цього року.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк