15:32, 14 травня 2021

На Дніпропетровщині тривають пошуки місць масових розстрілів євреїв під час Другої світової війни

Дослідники встановлюють імена вбитих євреїв з міста Кам'янске.

Оголошення про збір євреїв
Розпорядження німецької поліції. Газета 1942 року Фото Петра Фішбейна

На Дніпропетровщині триває пошукова робота місць масових розстрілів євреїв під час Другої світової війни. Зокрема, зараз пошуковці встановлюють імена загиблих у Кам'янському.

Про це повідомляє Суспільне.

У пошуках активістам єврейської громади  Кам'янського допомагають історики, краєзнавці та свідки розстрілів.

Зокрема, місцевий історик Петро Фішбейн провів власне дослідження і знайшов випуск газети “Кам'янські вісті” від 8 січня 1942 року. Там публікували розпорядження поліції – зібратися всім євреям з речами 9 січня о 13 годині у школі №25 для евакуації. Насправді ж їх розстріляли.

“Річ у тім, що є книга про євреїв Кам'янського. У ній є розділ присвячений рокам окупації міста, там багато різних версій щодо подій тих часів. А ось саме ця газета є підтвердженням того, що 9 січня 1942 року є офіційним днем масового розстрілу євреїв у Кам'янському”, – розказав історик.

Водночас краєзнавець із Кам'янського Віктор Ольгашко досліджував, що відбувалося після того, як євреїв зібрали у школі №25. Він припускає, що їх розстріляли не 9, а 10 січня, бо у день зборів нацисти не встигли усіх вивезти до місця розстрілу у Дніпрі. 

“У 1946 році був суд над начальником СС і поліції безпеки Дніпропетровської області. У цій кримінальній справі я знайшов свідчення Роздольського Івана Ілліча, який на початку окупації працював сторожем на Баглійському коксохімічному заводі. Він бачив, як до воріт під’їхало шість машин, які везли по 25 мирних мешканців серед них були євреї. Через 20 хвилин розпочалася стрілянина, яка тривала 25-30 хвилин. Потім вийшов директор заводу і сказав, що це розстрілювали людей. А через деякий час з воріт виїхали машини з речами розстріляних”, – розповів Віктор Ольгашко.

У свою чергу активіст єврейської громади Кам'янського, керівник групи “Пошук” Леонід Бройтман зазначив, що за дослідженими документами, вже визначено місця, де будуть встановлені меморіальні таблички з іменами загиблих, а також монументи в Кам'янському. Одне з них – на території колишнього заводу “Баглійкокс”.

“Місце, яке точно відоме – це територія підприємства “Південкокс”, раніше воно називалося “Баглійкокс”, там був котлован. І саме його обрали нацисти, щоб розстрілювати мирних мешканців Кам'янського”, – наголосив Леонід Бройтман.

За інформацією Інституту національної пам’яті, у роки Другої світової війни жертвами нацистської політики, спрямованої на винищення народів та груп, які нацисти вважали неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. З них 1,5 мільйона були з території сучасної України.

Більша частина фактичних вбивств євреїв під час Голокосту відбувалася в таборах смерті в окупованій Польщі. Переслідування євреїв, їх виселення у гетто і депортація з їхніх будинків відбувалися на очах у їхніх неєврейських сусідів в містах та селищах по всій Європі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що цього року 14 травня в Україні вперше відзначатимуть День пам'яті українців, які рятували євреїв від Голокосту.

Схожі матеріали

600.jpg

“Коли б зі мною щось сталося”. Розстріли перемишлянських євреїв в урочищі Березина

600.jpg

Український арієць: неймовірна історія єврея Саломона Штрауса

800x500 obkladunka Kozuckuy.jpg

Як готували і втілювали геноциди | Андрій Козицький

600.jpg

Не пережив СРСР. Пережила музика

600.jpg

Пам’ять землі: Бабин Яр Івана Дзюби

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

Auschwitz1.jpg

Найсумніша екскурсія на світі. Аушвіц-Біркенау

солід сео

Таємний суп. Уривок з книжки Юрія Скіри "Солід. Взуттєва фабрика життя"

Natalka Rymska.jpg

“Коли я читала це вперше, на голові ворушилося волосся”, – перекладачка Наталка Римська