14:14, 16 червня 2021

СБУ оприлюднила архіви про “процес чеських вчителів” у радянському Харкові

90 років тому, 14 червня 1931-го, в Харкові репресували 21-го чеського вчителя.

664cd0e-199385757-5631090900266429-1729376438746865429-n.jpg
istpravda.com.ua

Архів СБУ разом з чеським партнерами оприлюднив цифрові копії  документів з “архівів КГБ” про початок репресій проти чеської громади на території УРСР.

Про це повідомляє Новинарня.

Комплект документів став першим з публікованих матеріалів у тестовій версії Цифрового архіву документів НКВС/КДБ, що стосуються чехословацької історії.

“У рамках проєкту ми створюємо програмні інструменти, які переводять оцифровані російсько-, україно- та чеськомовні документи у форму електронного тексту, а потім зберігають їх у спеціально створену базу даних. Вона дозволяє інтерактивний пошук слів або коротких виразів. Пілотну версію бази даних, яка поки що містить саме документацію процесу проти чеських вчителів на Україні, можна випробувати вже зараз. Наступні корективи в роботі пошукової системи ми проведемо на підставі пропозицій, отриманих в рамках пілотного тестування. Цифровий архів має бути повністю готовий до роботи до кінця наступного року”, – повідомив працівник Кафедри кібернетики Західночеського університету в Пльзені Ян Швец.

Серед опублікованих архівних документів є слідчі справи проти окремих осіб, стенограми судового засідання, методична брошура, складена ОДПУОб'єднане державне політичне управління — політична спецслужба при РНК СРСР, яка спеціалізувалась на боротьбі з контрреволюцією, шпигунством, та чужими радянській владі елементами. на підставі процесу, документація по реабілітації жертв у середині 1960-х років, а також конфісковані документи, листи, посвідчення осіб і фотографії засуджених.

“Всього тут понад десять тисяч сторінок документів радянської служби державної безпеки, що стосуються вигаданої “шпигунсько-диверсійної контрреволюційної організації чеського генерального штабу” і пов’язаних з нею справ, які зберігаються в київському центральному архіві Служби безпеки України”, – додає співавтор проєкту, історик Ян Дворжак.

Оприлюднені документі доступні за посиланням

“За останні декілька років, у рамках спільних з Інститутом досліджень тоталітарних режимів зусиль, вдалося виявити й оцифрувати тисячі слідчих справ радянської держбезпеки, що стосуються совєтизації Закарпатської України, біженців від нацизму або осіб, примусово вивезених з Чехословаччини до СРСР після 1945 року. Публікація документів процесу проти чеських учителів сприятиме не лише вшануванню пам’яті жертв репресій, але і випробуванню можливостей презентації документів”, – підкреслив директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

14 червня виповнилося  90 років від дня завершення так званого судового процесу чеських вчителів у Радянській Україні. 

Він проходив з 12 по 14 червня 1931 року за участі представників Верховного суду СРСР в будівлі ОДПУ у Харкові.

У ході цього процесу, на той час – найбільшої сфабрикованої справи проти представників чеської національної меншини в Радянському Союзі – засудили 21 особу. Крім того, були ухвалені позасудові рішення про позбавлення волі інших 16 чеських вчителів, селян і робітників, заарештованих в 1930-1931 роках.

Інших представників чеської нацменшини, які мали стосунок до репресованих, також засудили в ході наступних процесів, пов’язаних з “учительським”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Український інститут національної пам'яті випустив серію освітніх відеороликів, у яких розповів, як відшукати інформацію про репресованих  родичів.

Схожі матеріали

Marina Trattner

“У шведських джерелах козаки – європейці”. Марина Траттнер про листи Карла XII та українські артефакти у Швеції

Хромов 600

“Документи, які були найцікавішими для ворога, знищили в перший день війни”, — голова Держархіву Анатолій Хромов

штат.jpg

Штатний розпис співробітників Управління НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео

Ідейно (не)правильний театр

архів 1200

Захист від Московії чи ще більше занурення у “русскій мір”? Історики про заборону російських джерел

001_Каплица_Васильків_00008-12_red_post (1)

На ярмарку у Василькові. Київщина кінця ХІХ століття на фото з архіву Федора Вовка

600

Від княжої розвідки до СБУ

арк 26.jpg

Штатний розпис співробітників міських та районних відділів НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео одеса

Країна струнких чоловіків, вродливих жінок і великих склянок