10:01, 22 листопада 2021

Одеський історик анонсував дослідження про балерин, яких відправили в ГУЛАГ за “самовільний виїзд з СРСР”

У 1941-1944 роках ці жінки мали тісні стосунки з представниками німецько-румунської адміністрації, згодом вийшли за них заміж та виїхали до Румунії.

FB_IMG_1637523276429.jpg
facebook.com/aleksander.babich

Одеський історик Олександр Бабіч анонсував власне дослідження про балерин місцевого театру, яких у 1946-1953 роках арештували та відправили у табори за “зраду Бітьківщини”. Більшість із них отримала максимальні терміни – 25 років позбавлення волі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Зробив підбірку і замовив архіви та кримінальні справи балерин і солісток оперного театру Одеси. Усі вони були заарештовані в Румунії з 1946 по 1953 рік. Потім швидке розслідування і вирок – найчастіше 25 років таборів. Коли я побачив в однієї 10, навіть порадів за неї. Та потім сказав собі: “Про що ти говориш!? 10 років лісоповалу балерині”, – написав Бабіч.

Він пояснив, що йдеться про жінок, які під час румунсько-німецької окупації працювали в одеському оперному театрі чи співали в інших установах. Потім вони “зійшлись із румунами” і в 1944-му виїхали разом із чоловіками до Румунії. Згодом цих жінок звинуватили у “зраді Батьківщини” за те, що покинули території СРСР.

“Загалом у мене зараз 21 така історія і я продовжую шукати. Це вже тренд, який я включу в текст дисертації і сценарій фільму... Більшість перелічених пар об'єдналися законним шлюбом в Румунії після виїзду з Одеси. У 1944 Румунію вибили з війни, вона перейшла на бік антигітлерівської коаліції, всі ці румуни стали союзниками і почали будувати там комунізм, а їхні дружини танцювали вже на румунській сцені і навіть перед радянськими гірляндами. Коли в Румунії закінчилися справжні шпигуни і колаборанти, наше НКДБ взялося за балерин. Усім їм “шили” 58-у статтю – “Зрада Батьківщини”. Чомусь їм майже завжди давали максимум: 25 років плюс 5 (позбавлення прав). Дуже рідко 10. Не знаю через що вони пройшли в таборах. Можу тільки уявити”, – додав історик.

За його словами, уже після смерті Сталіна усіх цих жінок амінстували, а пізніше реабілітували через відсутність складу злочину.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як Олександр Бабіч заявив, що знайшов в архіві СБУ документи, які підтверджують масові розстріли й таємні поховання громадян “трійками” НКВС у районі місцевого аеропорту. 

Схожі матеріали

600.jpg

Не пережив СРСР. Пережила музика

Ярослав Когут

“В'язні пішли на солдатів голіруч”. 94-річний Ярослав Когут про участь в Норильському повстанні

Пані 600

“Вмирати дозволяли мовчки”. Сторічна українка – про Голодомор, заборону молитися і нацистський полон

600.jpg

Саліна: територія страху

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

кочур 1200

Григорій Кочур. Людина, яка знала все

Без назви-2.jpg

Воркутинське повстання. Разом і до кінця

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу