10:10, 18 червня 2021

“Cправа Фрідловського”: Одеський історик знайшов нові документи про масові розстріли НКВС

Матеріали базуються на кримінальній справі судмедексперта Івана Фрідловського, який у 1942 році був членом комісії з розслідування звірств НКВС.

201221637_4204430409596212_637059360149007099_n.jpg
facebook.com/aleksander.babich

Одеський історик-дослідник Олександр Бабич знайшов в архіві СБУ документи, які підтверджують масові розстріли й таємні поховання громадян “трійками” НКВС у районі місцевого аеропорту. Події відбувались протягом 1937-1940 років.

Про це повідомляє Укрінформ.

Архівні документи про так звану “справу Фрідловського” Бабич опублікував на своїй сторінці у Facebook.

“Бінго! Еврика! Перелопатив десятки папок румунських фондів, але все-таки знайшов матеріали щодо місць розстрілів у районі “6 км” (Овідіопольського шосе, – ред.). У матеріалах архівної кримінальної справи завідувача судмедекспертизою Одеси Івана Фрідловського (його за участь у цій роботі співробітники НКДБ посадили в січні 1945 року на 6 років)”, – зазначив Бабич.

Він подякував працівникам архіву, які допомогли знайти “кримінальну справу Фрідловського”. З документів випливає, що у квітні-травні 1942 року в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги Одеси (поруч з аеропортом) проводили розкопки та ексгумації сотень виявлених трупів.

Так, згідно із свідченнями Фрідловського, якого допитували у 1945 році, судмедексперти виявили на місці таємних поховань близько 270 трупів з вогнепальними пораненнями.

“На початку травня 1942 року мене викликали в медико-санітарну дирекцію до лікаря Шапочкіна... Разом із ним ми поїхали до місця, де були виявлені могили, розташовані біля дороги в село Татарку – за аеродромом. Ми побачили могили зі скелетованими трупами. Трупів в одній могилі налічувалося приблизно 15-20. У цей момент ми з трупами не робили нічого... А приблизно за два дні нами був проведений вторинний огляд трупів”, – вказав на допиті колишній завідувач міським моргом Фрідловський.

За його свідченнями, медекспертам потрібно було “встановити причини смерті, які поранення були на трупах і чим було завдано, з якої відстані були нанесені поранення і давність смерті".

“Ми встановили, що поранення були нанесені вогнепальною зброєю на близькій відстані, про давність смерті дати висновок ми не змогли”, – сказав на допиті Фрідловський.

Із протоколу випливає, що Фрідловського допитували як “члена комісії з розслідування звірств НКВС”. У статті наголошують, що саме за підписані спільно з іншими лікарями висновки про причини смерті розстріляних “трійками” НКВС у 1945-му чоловіка засудили до 6 років позбавлення волі.

За словами історика Бабича, Фрідловському все-таки вдалося вижити – “він спочатку у в'язниці був лікарем, а потім в Узбекистані на поселенні”.

Згідно з архівними даними, протягом 1935-1941 років "трійки" НКВС винесли вироки про розстріли 8 тисяч 633 осіб.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що біля Одеси в районі 6-го кілометра Овідіопольського шосе виявили поховання жертв більшовицького терору. Роботи тоді ініціював Олександр Бабич.

Після цього в Одеській міськраді створили міжвідомчу робочу групу з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги.

Також історики вирішили створити мапу “Місця скорботи Одеси”, на якій позначити  усі місця масових страт, а також військові та цивільні групові могили в межах міста.

 

У 1930-1940 роках в Овідіопольському районі біля Одеси функціонував спецоб'єкт НКВС, де проводилися масові страти. 

Історики припускали, що там поховано від 5 до 20 тисяч жертв Великого терору. 

У 2007-му під час пошукових робіт на території виявили останки 1086 розстріляних.

Сьогодні влада міста планує перемістити туди гаражні кооперативи, які заважають розширювати територію для аеропорту. 

Схожі матеріали

600.jpg

Не пережив СРСР. Пережила музика

Ярослав Когут

“В'язні пішли на солдатів голіруч”. 94-річний Ярослав Когут про участь в Норильському повстанні

Пані 600

“Вмирати дозволяли мовчки”. Сторічна українка – про Голодомор, заборону молитися і нацистський полон

600.jpg

Саліна: територія страху

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

кочур 1200

Григорій Кочур. Людина, яка знала все

Без назви-2.jpg

Воркутинське повстання. Разом і до кінця

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу