10:03, 24 серпня 2021

“Обличчя незалежності”: Вийшов документальний проєкт про історії українських політв’язнів у СРСР

Фільм зачепає мало досліджену тему масових репресій комуністичної влади над українською інтелігенцією у 1960-80-х роках.

IMG_20210823_231931.jpg
dissidents.reporters.media

Документальний проєкт Дарії Гірної спільно з онлайн-журналом Reporters “Обличчя незалежності” – це цикл із понад 40 відеомонологів українських дисидентів та учасників руху опору СРСР. 

Про це йдеться на офіційному сайті проєкту.

Фільми знайомлять із малодослідженою сторінкою історії України: масовими репресіями й політичними розправами комуністичної влади над українською інтелігенцією у 1960-80-х роках.

Проєкт розповідає не лише історії представників українського, але й кримськотатарського національного руху, а також зачіпає сторінку релігійного руху опору в УРСР, який тісно переплітався з національними.

“Дисидентські осередки в УРСР були фактичними центрами зародження українського громадянського суспільства. Їхні учасники, не маючи ані влади, ані великих ресурсів, в атмосфері тотального страху ставали на захист свободи слова й віросповідання, мови та культури, а головне – ідеї української самостійності”, – зазначають автори проєкту.

Вони підкреслюють, усіх героїв об'єднує мирна боротьба, за яку вони поплатилися роками неволі у радянських тюрмах, таборах Сибіру та Мордовії, психіатричних лікарнях.

“Лише у героїв проєкту радянська влада сукупно забрала понад 200 років життя. Іноді комусь із них було достатньо просто пожартувати в колі друзів – і бути запротореним на 5 років у Мордовію”, – наголошують автори.

Проєкт ставить за мету “вивести дисидентів на п'єдестал суспільної уваги”, розповісти про них, “їхніми устами пояснити зворотний бік “ковбаси по 2.20”.

У відкритому доступі вже є 5 історій, які доповнюватимуться новими щотижня.

Цікаво, що проєкт виходить навіть у порівняно новій соціальній молодіжній мережі ТікТок.

Більше про підпільників, які на власні очі побачили проголошення Незалежності України читайте у матеріалі: Вільні серцем. Історії борців за Україну, які дожили до Незалежності

Схожі матеріали

600.jpg

Не пережив СРСР. Пережила музика

Ярослав Когут

“В'язні пішли на солдатів голіруч”. 94-річний Ярослав Когут про участь в Норильському повстанні

Пані 600

“Вмирати дозволяли мовчки”. Сторічна українка – про Голодомор, заборону молитися і нацистський полон

600.jpg

Саліна: територія страху

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

кочур 1200

Григорій Кочур. Людина, яка знала все

Без назви-2.jpg

Воркутинське повстання. Разом і до кінця

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу