13:00, 30 липня 2021

На Волині знайшли давньоруське житло Х-ХІ століть

Сьогодні, 30 липня, у регіоні закінчується археологічний сезон.

819155e9b7a6f9cc.jpg
Фото: Суспільне

У Хрінниках на Волині експедиція Інституту археології Національної академії наук України відпрацювала 29 сезон. Розкопувати багатошарову місцеву пам'ятку розпочали у 1993 році. Відтоді  щороку там виявляли до двох з половиною тисяч знахідок різних часів. Цей рік не став винятком.

Про це повідомляє Суспільне.

В урочищі Шанків Яр поблизу Хрінників Дубенського району учасники Волинської археологічної експедиції знайшли давньоруське житло Х-ХІ століть. Його розмір – приблизно три на три метри. Завідувач археологічного музею ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Погоральський розповідає, особливістю таких будівель на Волині є те, що печі будували переважно з глини.

“Дуже добре збережена піч, 80 сантиметрів заввишки. На черені всередині горіло вогнище, а зверху виставляли горщик, в якому готували їжу", – каже Ярослав Погоральський.

f0148f333d06aa0b.jpg
Фото: Суспільне

Волинська археологічна експедиція в урочищі Шанків Яр поблизу Хрінників працює 29 рік поспіль. Науковці досліджують торгово-культово-ремісниче поселення. Це пам’ятка багатошарова – від середини І тисячоліття до нашої ери і до литовсько-польської доби (XIV-XV століття).

“Пам'ятка надзвичайно цікава. Почалося все з того, що в 1993-му року водосховище підмивало береги і викидало у воду археологічні знахідки. Перших 15 років досліджували ділянки імовірних розмивів і виявляли цікаві знахідки. Тож вирішили повністю дослідити всю площу поселення. Насправді, зараз в Україні дуже мало прецедентів, коли пам'ятку досліджують повністю по всій площі", – зазначає керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

Щосезону там виявляли до двох з половиною тисяч знахідок. З-поміж найцінніших цьогорічних артефактів – скляна намистина, закручена у спіраль, її аналогії знаходять у римському часі, 3-4 століття нашої ери. Ярослав Погоральський припускає, що намистина є імпортною.

71a48f094ab90122.jpg
Фото: Суспільне

Ще однією знахідкою, яка зацікавила археологів, є бронзова шпилька. 

“Таких шпильок в цьому поселенні за майже 30 років було знайдено лише кілька. Бронзова шпилька датується, попередньо ранньозалізним часом, тобто це десь приблизно 2,5-3 тисячі років тому. Статусна й імпортна річ", – додає Ярослав Погоральський.

7af0548b5e402086.jpg
Фото: Суспільне

Приблизно такого ж віку й уламок кам'яної сокири, а також глиняні тягарці та прясло для ткацького верстата.

6593b6df1270796a.jpg
Фото: Суспільне

Окрім того, дослідники знайшли залізні фібули, защібки для верхнього одягу, які попередньо датують ІІІ-IV століттями нашої ери, та кістяні проколки Х-ХІ століть, що виявили у давньоруському житлі.

Сьогодні, 30 липня, Волинська експедиція завершує цьогорічний сезон поблизу Хрінників. Усі знахідки, за словами Віктора Баюка, опрацюють і передають до Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Львівщині відтворили слов’янську хату Х століття.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар