10:04, 28 червня 2021

На розкопках давнього городища під Кам’янцем-Подільським знайшли згорілі дитячі останки

Те, що тіла не поховали, свідчить, що все населення чималого давньоруського міста знищили або взяли в полон.

846821_big1.jpg
Фото Ігоря Старенького

На Кармалюковій горі, що біля Кам’янця-Подільського, закінчився другий сезон археологічних розкопок давнього городища. Окрім усього, дослідники виявили згорілі останки дитини та підлітка, яких, найімовірніше, вбили під час нападу на поселення.

Про це повідомляє Главком.

Поселення біля Кам’янця Подільського є багатошаровим. Воно функціонувало у різні періоди – за трипільців, в ранню залізну добу та в ХІІ-ХІІІ століттях і було знищено у результаті нападу ворога.

Археологи дослідили три ділянки городища, але основний акцент зробили на території біля головного валу. Його основу складала кам’яна мурована стіна. Для таких поселень раннього періоду це надзвичайно рідкісне явище. Також дослідники віднайшли рештки дерев’яної конструкції. Припускають, що це залишки спаленої у нападі башти. Окрім того, археологи виявили залишки керамічного посуду (у тому числі й амфорного типу), наконечники стріл, фрагменти кольчуги, кресало, пірофілітове пряслице, уламки скляних браслетів тощо.

Науковий працівник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, археолог Ігор Стеренький розповів, що знайдені під час досліджень артефакти належать до усіх етапів існування городища – трипільцям, скіфам, але основний масив – речі давньоруського періоду.

846824_big.jpg
Фото Ігоря Старенького

Під час розкопок археологи натрапили і на сліди давнього воєнного злочину – напівспалені дитячий та підлітковий кістяки. Вчені наголошують, тіла не поховали, тож це свідчить, що все населення чималого городища знищили або вивезли в полон.

Однак, підкреслюють дослідники, впевнено говорити, хто знищив одне з найбільших поселень на Поділлі, наразі неможливо через  “чорних археологів”, які вже 20 років грабують городище.  

“На жаль, майже весь масив наконечників до стріл вибрано копачами. А саме вони дають можливість встановити, хто атакував городище. Одиночні знахідки наконечників поки що не дають можливості зробити хоч які впевнені висновки. Якщо ж говорити суто гіпотетично – це міг бути якийсь з ординських загонів, так і військо князя Данила Галицького, яке відзначилося тут під час карального походу проти Болохівських земель”, – зауважив Ігор Старенький.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у кургані на Дніпропетровщині виявили гігантський кам'яні брили, які колись виставили по колу. Знахідку охрестили “українським Стоунхенджем”.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар