12:47, 24 червня 2021

На Полтавщині демонтували останній у регіоні пам'ятник “дияволу революції” Свердлову

Демонтажем забороненого монумента зайнялись після звернення небайдужих на урядову Гарячу лінію.

1552557948_7886663_original.jpg
Яків Свердлов uk.wikipedia.org

У селі Калинівка, на Полтавщині, демонтувати комуністичний пам’ятник одному із керівників Жовтневого перевороту Якову Свердлову.

Про це повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

За демонтаж пам'ятника виконком Семенівської селищної ради (до якої входить і Калинівка) та сільський  старостат взялися  після того, як представники Інституту нацпам'яті разом із активістами ГО “Світанок” звернулись на Гарячу урядову лінію.

“...Присутність комуністичної символіки у публічному просторі є пропагандою комуністичного режиму. Тож, цей пам’ятник місцева влада мала демонтувати ще у 2016 році, згідно із Законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, – прокоментував  регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

В інституті підкреслили, торік навесні декомунізації демонтували бюст Свердлову у селі Баранівка Шишацької ОТГ. Отже, це був останній на Полтавщині пам’ятник комуністичному лідеру.

pam-0.jpg
Місце, де раніше стояв пам'ятник poltava.to

Яків Свердлов (1885-1919) – радянський політичний і державний діяч, революціонер. Більшовик, голова Всеросійського ЦВК Рад робітничих і солдатських депутатів. 

Причетний до здійснення Жовтневого перевороту 1917 року, встановлення  комуністичної партії та радянських органів влади. 

Політичні опоненти називали Свердлова “дияволом революції”.  Йому приписують вагому роль у резонансних злочинах більшовиків – початок Червоного терору, розкозачування, розстріл імператорської сім'ї.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як на Київщині два дні декомунізовували радянську стелу.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк