12:53, 3 грудня 2021

На Миколаївщині під час будівництва супермаркету знайшли некрополь XIX століття

Усі поховані були християнами, однак дотримувалися язичницьких традицій.

1638445200-2976.jpeg
ukrinform.com

У місті Баштанка Миколаївської області археологи на місці будівництва супермаркету знайшли некрополь початку XIX століття. Дослідники переконані, що це поховання перших поселенців, які й заснували місто.

Про це повідомляє Укрінформ. 

“Нам вдалося знайти останки 31 людини, в тому числі й дітей. Отож можемо 100-відсотково стверджувати, що це перші поселенці, які заснували Баштанку, що 1928 року називалась Полтавка”, – розповів керівник розкопок, науковий співробітник інституту археології Національної академії наук, старший викладач Національного університету імені Сухомлинського Олександр Смирнов.

За його словами, окрім останків людей, також виявили 13 монет, 5 хрестиків, каблучка та бронзова застібка для одягу.

“Ця інформація дуже цікава з точки зору обрядовості перших переселенців, зокрема, поховальної. Досі нічого подібного в нашій області не було – це перший некрополь, який ми дослідили”, – стверджує археолог.

На його думку, люди, які там поховані, були християнами. Але при цьому дотримувалися язичницьких обрядів, що збереглися у слов'ян-землеробів стародавніх часів. Зокрема, у похованнях знайшли не лише хрестики, а й монети.

1638445201-3342.jpeg
ukrinform.ua

“Існувала традиція класти в труну гроші начебто для того, щоб викупати ті земельні ділянки, на яких люди були поховані. Дітям клали одну копійку, дорослим – дві. Знайдені монети датовані 1817-1820 роками. Це дуже цікава і науково цінна інформація. Надалі ми будемо працювати з останками, визначатимемо їхні стать та вік, також триватиме робота з нумізматичним матеріалом”, – розповів Смирнов.

Він також зазначив, що цієї знахідки могло і не бути, якби місцеві активісти не звернули увагу на те, що на майданчику, де тривають будівельні роботи, знайшли людські рештки. Смирнов приїхав на місце події та спробував порозумітися з місцевою владою. Проте роботи зупинили лише після того, як на будмайданчик викликали поліцію. Завдяки правоохоронцям, роботи зупинили. Згодом замовник уклав договір на проведення археологічних досліджень.

1638445200-1744.jpeg
ukrinform.com

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Хмельниччині чоловік відкопав давнє поховання на власному подвір'ї.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар