09:48, 6 жовтня 2021

На Миколаївщині археологи відкрили підземний склеп, який в давнину пограбували мародери

Припускають, що увагу грабіжників привернув щедро прикрашений одяг небіжчика – у похованні знайшли понад сотню намистин ї і підвісок.

630_360_1633432740-143.jpg
ukrinform.com

На Миколаївщині археологи Ольвійської міжнародної експедиції Інституту археології НАН України під час розкопок на некрополі відкрили підземний склеп. Його датують І століттям нашої ери.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Підчас розкопок на ольвійському некрополі ми відкрили нову поховальну споруду – підземний склеп, конструкція якого складається з похилого дромосувходу у вигляді видовженого вузького коридору та трапецієподібної поховальної камери. У дромосі знайшли половину червонолакової чашечки, яка додала інформації про час поховання І століттям нашої ери. Зазвичай, такі поховання притаманні сарматам, які мешкали тоді в Ольвії”, – зазначила заступниця директора Інституту археології НАН України Алла Буйських.

За її словами, висота склепіння камери сягає метра, а стінки та підлога обмазані вапняковим розчином. Усю споруду вирізали у глиняному масиві на глибині 3-3,5 метри від рівня сучасної денної поверхні. Вхід до камери перегороджувала кам’яна стінка-заклад.

Археологи встановили, що сама поховальна споруда постраждала від пограбування, яке сталося ще у давнину. Під час розкопок вони з’ясували, що грабіжники проникли до камери невдовзі після поховання. Небіжчика, разом із супровідним поховальним інвентарем, витягли назовні – ймовірно, через щедро прикрашений одяг.

Від похованням збереглися лише залізні цвяхи з дерев’яного помосту, на який клали небіжчика, та понад сто різноманітних намистин і підвісок, якими оздобили покійного та його одяг. Це, зокрема, намистини з бурштину, сердоліку, агату, гагату, гірського кришталю й численного бісеру зі скляної пасти.

До убору також входили два мініатюрні скарабеї з пасти та халцедону і двосторонню сокиру-лабрис із бурштину.

Ольвія – стародавня держава античної доби, яка проіснувала тисячу років: з другої чверті VI століття до нашої ери до 70-х років IV століття нашої ери. 

Сьогодні це історико-археологічний заповідник НАН України, який розташований у селі Парутине Очаківського району Миколаївщини.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Миколаєві на місці розграбленої античної пам'ятки знайшли унікальну амфору.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар