12:14, 20 грудня 2021

Музей Голодомору-геноциду збирає артефакти для збереження пам’яті про події 1932-1933 років

Дослідники збирають фото людей, які пережили голод чи померли внаслідок геноциду, їх сімейні реліквії, атрибути радянської окупації, письмові свідчення очевидців.

FB_IMG_1639994499186.jpg
facebook.com/HolodomorMuseum

Національний музей Голодомору-геноциду збирає артефакти 1930-х років, які б допомогли зберегти пам’ять про голод тих років.

Про це повідомили на офіційній сторінці музею у Facebook.

“Можливо, ти зберігаєш бабусині речі в коробці чи шафі, але в гадки не маєш щодо їх історичної цінності. Тоді саме час звернути увагу! Музеї говорять предметами. Об’єднавшись, ми зможемо зберегти пам’ять про Голодомор і передати її наступним поколінням України. Приєднуйся”, – закликали музейники.

Відтак музей оголошує про збір фотографій людей, які пережили Голодомор або не пережили геноциду. В пріоритеті – фото 1920-30 років. Також збирають сімейні реліквії – рушники, вишиванки, ікони, посуд чи інші речі, що належали жертвам геноциду. Окрім того-атрибути радянської окупації: значки, посвідчення, партійні квитки, уніформи, хлібні картки, талони, плакати. Або ж, можливо, хтось має вдома письмові свідчення тогочасників про Голодомор: листи, рукописи, книги спогадів, листівки, написані у 1930-х роках та пізніше зі спогадами про геноцид. Також збирають артефакти визначних подій вшанування жертв геноциду – марки, книги, картини, скульптури та інші речі, які виготовили в пам’ять про Голодомор.

Щоб передати інформацію, потрібно сконтактуватись з музеєм та надіслати фото чи іншу інформацію про артефакт. Далі музейники вивчать цей предметі , у разі включення його до музейного зібрання, він може стати експонатом окремих проєктів музею. Інформацію можна надсилати на еmail: memoholodpress@gmail.com.

FB_IMG_1639994485047.jpg
facebook.com/HolodomorMuseum

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що депутати Львівської міської ради ухвалили звернення до керівництва країни, яким вимагають  ввести кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору .

Схожі матеріали

сео Бокань

Голодомор на заборонених фото Миколи Боканя

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу

800x500-Kylchuckuj.jpg

Чому відбувся Голодомор | Станіслав Кульчицький

600.jpg

Як зберегти родинні історії? 11 порад від Музею Голодомору

600.jpg

"Після Джадта берешся за голову: трясця, чому я не прочитав цього швидше?", – Ігор Балинський

Гладун_600х400.jpg

"Якби не катастрофи ХХ століття, то на початку 1990-х в Україні жило б 84 мільйони", – демограф Олександр Гладун

600+1.jpg

Кількісні докази геноциду українців

сео

Що Путін готував для українців? Фрагмент з книжки Віталія Огієнка

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"