09:45, 22 грудня 2021

Інститут нацпам’яті створив фільм до 160-річчя мецената Чикаленка

Водночас спеціально до ювілею Укрпошта вводить в обіг тематичну марку. 

aDYHr1640097439XWV20.jpeg
Фото: УІНП

Український інститут національної пам’яті презентував документальний фільм “Меценат України – Євген Чикаленко” до 160 річниці з дня народження діяча.

Про це повідомили на офіційному сайті інституту.

У короткометражному фільмі розповідь про Євгена Чикаленка ведеться від імені історика, який здійснює подорож до місця народження на Одещину, до рідної землі мецената. Пам’ять про нього пов’язують з об’єктами – пансіоном, де він вчився в Одесі, книжками, які сам видавав та допомагав видавати українським письменникам і науковцям. Після цього знайомства з одеським періодом розпочинається подорож – залізнична станція, де Чикаленко сідав на потяг і прибував додому, і де так само бували Володимир Винниченко, Сергій Єфремов та інші друзі Чикаленка. Наприкінці показують село Перешори і руїни храму, побудованого родиною Чикаленка. Селяни в Перешорах пам’ятають дивного пана. Спогади Чикаленка яскраво змальовують його рідну землю, частину якої меценат, за його ж висловом “продав на “Раду”, тобто на видавництво першої україномовної щоденної газети Наддніпрянської України.

Документальний фільм розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Консультантами ролику виступили доцент кафедри Історії України ОНУ імені І.І.Мечникова Володимир Полторак та начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

У той же час, Укрпошта вводить в обіг поштову марку із зображенням портрету Євгена Чикаленка. Випуск марки ініційовав Український інститут національної пам’яті. Погашення марки “Євген Чикаленко. 1861-1929” спеціальним поштовим штемпелем “Перший день” відбудеться у Києві. Марка випущена тиражем 130 тисяч примірників.

Більше про Євгена Чикаленка читайте у матеріалі Культурний спротив: меценати проти імперії.

Схожі матеріали

Vasyl_Shternberg_-_The_Estate_of_Hryhorii_Tarnovskyi_in_Kachanivka_-_1837

Курорт для богеми. Історія картини "Садиба Г. С. Тарновського в Качанівці"

Puławy_panorama

Сади, які колись були нашими. Галина Пагутяк

600

"Вони довели існування України". Ігор Гирич про інтелектуалів ХІХ століття

сео

Палац у бурякових полях

Didushitsky

Граф Дідушицький у дорозі до Парижа на Всесвітню виставку

Омелян Антонович, Вашингтон, 1980-ті

“Працюй і не жалійся”. Сім порад Омеляна Антоновича, як облаштувати життя у США

8740_800x600_83912030

Інтелект і гроші на службі вітчизні. Галина Пагутяк