14:00, 21 січня 2022

Держдеп США розкритикував Росію за ставлення до Голодомору в Україні

У Вашингтоні заявили, що Кремль заперечує історичні події або спотворює історичні наративи, щоб представити Росію у сприятливішому світлі.

rivnyan-zaproshuyut-zapaliti-svichku-pamyati-zhert_20211126_1439.jpeg
rivnepost.rv.ua

Державний департамент США оприлюднив головні дезінформаційні тези російської пропаганди. Серед іншого у Вашингтоні наголосили на “історичному ревізіонізмі” Кремля, зокрема, і щодо радянських репресій в Україні.

Про це повідомили на сайті Держдепу.

“Протягом багатьох років Росія фабрикує низку наративів, які її екосистема дезінформації та пропаганди наполегливо впроваджує у глобальне інформаційне середовище... Російські військові та розвідувальні структури роблять це, включаючи зловмисні операції в соціальних мережах, введення дезінформації у телебачення та радіо, проведення конференцій. Вони намагаються ввести в оману, ніби це Україна, а не Росія, винна у посиленні напруги у регіоні”, – йдеться у повідомленні.

Так однією із ключових сфабрикованих тем, які несе російська пропаганда, на думку Держдепартаменту, є “історичний ревізіонізм”.

Мовляв, коли історія не збігається з політичними цілями Кремля, російські урядовці та їхні представники заперечують історичні події або спотворюють історичні наративи, щоб представити Росію у більш сприятливому світлі.

У статті наводять приклад угоди про ненапад 1939 року між СРСР та нацистською Німеччиною, відомої як пакт Молотова – Ріббентропа, що розгорнуло Другу світову війну. Ця тема є політично незручною для режиму Путіна. У 2020 році російський президент навіть опублікував викривлену версію початку Другої світової війни, применшуючи роль СРСР та перекладаючи провину на інші країни.

Часто тих, хто не погоджується з викривленою версією історії, Росія називає нацистами чи симпатиками нацистів.

“Кремль також спотворює факти щодо історії державності України, поведінки НАТО під час розпаду Радянського Союзу, тюремної системи ГУЛАГ, голоду в Україні, відомого як Голодомор, та інших випадків, де історичні дії Кремля не відповідають його нинішнім політичним цілям”, – підкреслили у Державному департаменті США.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Інститут нацпам'яті випустив ролик, який розвінчує радянські міфи про День перемоги.

Схожі матеріали

сео Бокань

Голодомор на заборонених фото Миколи Боканя

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу

800x500-Kylchuckuj.jpg

Чому відбувся Голодомор | Станіслав Кульчицький

600.jpg

Як зберегти родинні історії? 11 порад від Музею Голодомору

600.jpg

"Після Джадта берешся за голову: трясця, чому я не прочитав цього швидше?", – Ігор Балинський

Гладун_600х400.jpg

"Якби не катастрофи ХХ століття, то на початку 1990-х в Україні жило б 84 мільйони", – демограф Олександр Гладун

600+1.jpg

Кількісні докази геноциду українців

сео

Що Путін готував для українців? Фрагмент з книжки Віталія Огієнка

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"