16:27, 22 жовтня 2021

Біля Рівного відкопали тваринний череп періоду бронзи: припускають ритуальне поховання

Вперше в області знаходять рештки тварини цього історичного періоду.

d3b2cd1ef3cfcf22.jpg
Фото: Суспільне

Поблизу Рівного археологи розкопали скелет самки лося періоду бронзового віку. Йдеться про приблизно 3-2 тисячоліття до нашої ери.  

Про це повідомляє Суспільне.

Члени експедиції охоронно-археологічної служби Національної академії наук та краєзнавчого музею досліджують територію на межі Рівного і Квасилова, яка є пам'яткою місцевого значення. Саме там виявили рештки черепа і кістки тварини.  

“З огляду на специфіку черепа, можна припустити, що це лось, але відсутність рогів вказує, що це самка лося, що це ритуальне поховання. Але наголошу, що це лише припущення, підтвердити це зможемо лише після аналізу кістяка тварини”, – зазначив керівник експедиції Олексій Войтюк.

Віднайдені рештки Олексій Войтюк попередньо датує періодом бронзового віку, це 3-2 тисячоліття до нашої ери. Територія, яку досліджують археологи, є берегом річки Устя і колись там було поселення.

“Це колосальний пласт матеріальної культури, культурного шару, тих самих об'єктів. Зараз майже тридцять об'єктів ми розкрили. І вони вказують на те, що на цій ділянці було багатошарове поселення”, – пояснив Олексій Войтюк.

У розкопах найчастіше археологи натрапляють на фрагменти посуду. За специфічним орнаментом їх археолог Олексій Войтюк відносить до культури шнурової кераміки.

“Це ліпний горщик, або амфора, з багаторядними відбитками шнура. Тобто на сирій поверхні виліпленої посудини робили відтиски шнуром і виходив ось такий орнамент. Це типово для періоду ранньої доби бронзи”, – зауважив археолог.

Саме періодом бронзи археологи датують найбільш ранні знахідки цієї експедиції, а найпізніші – VIII-IX століттями нашої ери.

“Також нам трапилося кілька більш ранніх знахідок. Скажімо, горщик, який можна віднести до 5 тисячоліття до нашої ери, це малецька культура. Є миска трипільської культури, межі 3-4 тисячоліття до нашої ери. Вона вказує на те, що тут вже в часи неоліту і трипільської культури існувало поселення”, – розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Сергій Теліженко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Буковині виявили зуб мамонта, якому 300 тисяч років.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар