21:24, 19 січня 2021

На Буковині виявили зуб мамонта, якому 300 тисяч років

Знайдений зуб є найдавнішою знахідкою останків мамонта, які коли-небудь знаходили на території області.
1611071824-4340.jpg
www.ukrinform.ua

У Чернівецькій області під час розвідок палеолітичної стоянки Молодове V, науковці знайшли зуб мамонта, якому близько 300 тисяч років. Про це повідомив професор кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Чернівецького університету Богдан Рідуш, передає Укрінформ.

“У нас є рештки різних мамонтів. Із того, що вже опубліковано, ми маємо знахідку так званого Хазарського мамонта (лат. Mammuthus trogontherii chosaricus), його зуб. Це один із предків звичайного Шерстистого мамонта, який жив близько 300 тисяч років тому. Його виявили поблизу палеолітичної стоянки на Дністрі Молодове V”, – сказав науковець.

До цього вчені вважали, що найдавніші шари цієї стоянки були датовані 50-60 тисячами років.

Дослідник зазначив, що знайдений зуб виявили минулої зими. Через низький рівень води у Дністрі саме в цю пору найкраще проводити наукові розвідки.

Також були виявлені кілька зубів коней, яким також близько 300 тисяч років. Вони відрізняються за розмірами та за морфологією від нинішніх коней.

Богдан Рідуш наголосив, що знайдений зуб є найдавнішою знахідкою останків мамонта, які коли-небудь знаходили на території області. Після проведення досліджень, 300-тисячолітню знахідку зможуть передати в природознавчий музей ЧНУ.

Молодове V – багатошарова стоянка на правому березі Дністра в урочищі Голий Щовб, поблизу с. Братанівка Сокирянського району Чернівецької області. Відкрита Олександром Чернишом у 1948 році. Досліджувалась експедицією під його керівництвом у 1948, 1951, 1953–60, 1962, 1964 роках. За час робіт на пам’ятці виявили 20 культурних шарів (мустьє – пізній палеоліт), які досі датувалися від 60–50 до 10 тисяч років тому. У пізньопалеолітичних шарах, крім крем'яних виробів, зафіксовали рештки житлових комплексів, кам’яну індустрію (призматична техніка, домінування різців, скребки, мікропластинки, вістря та пластинки з притупленим краєм), вироби з кістки та рогу (наконечники дротиків, мотики, молотки, випрямлячі, шила, прикраси, фрагменти антропоморфної скульптури). Найбільш оригінальною серед них є флейта з рогу північного оленя, знайдена на стоянці під час археологічної експедиції у 1961 році.