10:31, 14 грудня 2021

Волонтерка шукає рідних загиблого військового, щоб повернути знайдену обручку

20-річний Денис Коза загинув у перші дні російсько-української війни, влітку 2014-го, практично одразу після випуску з академії сухопутних сил.

b0b6df185d782290.jpg
Фото: Суспільне

Врлонтерка Ірина Ковалевська знайшла обручку у кишені камуфляжної форми загиблого на сході України військового. Один із підрозділів Збройних сил передав п’ять тонн одностроїв зі сходу волонтерам для плетіння маскувальних сіток. Саме там був кітель із перстнем.

Про це повідомляє Суспільне.

Форма військових, яку передали волонтерській групі “Маскути” для плетіння маскувальних сіток в одному з підрозділів Збройних сил, мала йти на утилізацію. Цей кітель першим потрапив їй в руки, пригадує волонтерка. 

“Я попереджала, щоб кожну форму дивитися, може там є якась річ. До мого великого здивування, я знайшла кільце, обручку. Видно, що вона не золота, волонтери-чоловіки казали, що це з якоїсь трубки – або це мідь, або це латунь”, – каже Ірина Ковалевська  

Волонтерка взяла форму додому і вже там з’ясувала особисті дані військового – Коза Д. Є. Далі Ірина Ковалевська зв’язалась із академією сухопутних військ, аби дізнатися долю бійця, якому належала форма. 

“Мені зателефонував командир, з яким я говорила. Він сказав, що то їх випускник 2014 року, Коза Денис Євгенович. Але, нажаль, він загинув в перші дні війни, одразу після випуску. Це було 17 серпня 2014 року”, – каже пані Ірина.

Волонтерка додає, що загиблому військовому було 20 років і одруженим він не був. Тож може лише гадати, звідки обручка.

“Можливо, вона була призначена коханій дівчині, або це його. Можливо, вони обмінялись. Можливо, в нього не було грошей, щоб купити обручку, і не було часу”, – припускає волонтерка.

Вже потім з електронного реєстру “Книга пам’яті полеглих за Україну” Ірина Ковалевська дізналась, що Денис Коза народився в Херсоні, служив у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді і загинув внаслідок обстрілу градами. Волонтерка сподівається знайти родину загиблого військового, аби особисто передати близьким речі Дениса. Додає, що хотіла б зв’язатися і з його побратимами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на YouTube-каналі Інституту національної пам’яті запустили проєкт “Діалоги про війну”. Він покликаний донести до дітей достовірну інформацію про сьогоднішні події на сході України. 

Схожі матеріали

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

Путін в ролі Невського_960х560_1

Путін в ролі Нєвского. Нові російські історичні темники

165902-uk

Путін воює і програє свою останню війну. Тімоті Снайдер про поразку Росії

ук.jpg

Москва дістає старі ідеологеми: що таке "Малоросія" та "Новоросія"?

Pekar Valerij.jpg

“Наша остаточна перемога – це внутрішні зміни в Росії”, – Валерій Пекар

Рашизм 1200

"Рашизм: Звір з безодні". Уривок з книжки Лариси Якубової

budynok slovo.jpg

Нове життя будинку "Слово"

obkladunka Sydun 800x500.jpg

Як зростав російський імперіалізм | Данило Судин