08:48, 21 квітня 2021

Вікіпедія запустила акцію з написання статей про втрачені пам’ятки України

Ті, хто істотно доповнить онлайн-енциклопедію, отримають сувеніри з логотипом Вікіпедії. 

i75_ArticleImage_27114.jpg
detector.media

До 30 квітня в україномовній Вікіпедії триватиме проєкт “Культурна спадщина України”. Охочі можуть додавати статті про ті культурні пам’ятки країни, які вважаються втраченими або ж такими, що перебувають на межі зникнення. 

Про це повідомляє MediaSapiens.

Зазначають, що акція проходить  вже третій рік поспіль.

Для того, щоб долучитися, потрібно до кінця квітня створити нові чи покращити вже наявні статті в українськомовному розділі Вікіпедії про об’єкти нерухомої культурної спадщини на території України.

“В Україні переважна більшість пам’яток все ще залишаються у жалюгідному стані, а з іншого боку до них, користуючись, скажімо політкоректно, недосконалістю законодавства у сфері охорони пам’яток, підбираються забудовники, які прагнуть зруйнувати пам’ятку і збудувати на її місці сучасний хмарочос. Яскравий приклад – нещодавній скандал із знесенням будинку Уткіна в Києві, єдиного дореволюційного будинку в тій місцевості, який, між іншим був у досить непоганому стані. Тільки в Києві під загрозою знесення або перебудови кілька десятків об’єктів, серед яких будинок №19 на вулиці Тургенєвській, садиба Осипа Родіна (вул. Гончара, 71) та інші”, – розповідає учасниці подібної акції у 2020 році Ольга Крезуб.

Організатори зазначають, учасники й учасниці, які істотно доповнять бібліотеку в рамках цьогорічного проєкту, отримають сувеніри з логотипом Вікіпедії та фотоконкурсу “Вікі любить пам'ятки”.

Умови участі та перелік статей до створення й поліпшення, можна переглянути тут.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що втрачені львівські пам'ятки перенесуть у доповнену реальність за допомогою спеціального мобільного додатка.