09:25, 12 квітня 2021

У центрі Києва забудовник зніс історичну будівлю. Поліція відкрила провадження

Двоповерховий будинок купця Івана Уткіна звели наприкінці ХІХ – початку ХХ століть. На його місці планують збудувати парат-готель.

Будинок Уткіна
facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

У центральній частині Києва забудовник зніс історичний будинок купця Івана Уткіна. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Про це розповіли на офіційній сторінці  прокуратури Києва в Facebook.

“Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за зверненням громадської організації щодо факту самовільного проведення будівельних робіт, а саме демонтажу будинку Уткіна по вул. Симона Петлюри у Шевченківському районі міста Києва”, – йдеться у повідомленні.

Справу відкрили за статтею “самоуправство”.

Працівники поліції уже провели огляд місця події, допитали очевидців і одержали дозвільну документацію на роботи. Наразі триває досудове розслідування.

“Оцінка законності дій забудовника буде надана після отримання відповідей від контролюючих інстанцій”, – зазначили в прокуратурі.

Водночас журналісти видання “Хмарочос” розповіли, що на місці двоповерхового будинку Уткіна девелоперська компанія Zim Group планує звести 26-поверховий апарт-готель на 352 номери. 

“На сайті забудовника йдеться про 15 поверхів, втім на LUN.ua вказано 26, а рендери свідчать, що будівля буде значно вищою за 15-поверхову”, – розповіли у статті. 

 

163527996_823238618405503_7482200093624214976_o.jpg
Будинок Уткіна у 1930-х роках pastvu.com

Будинок на Симона Петлюри, 29 – двоповерховий особняк купця Івана Уткіна, збудований орієнтовно між 1890 та 1905 роками. Хоча й ще раніше фасад неоренесансної споруди втратив багато декоративних елементів, будівля перебувала у гарному стані, без ознак аварійності. 

Територія, на якій розташований будинок, входить в історичний ареал забудови Києва, відповідно до історико-опорного плану міста.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Біля Львова руйнується маєток-пам’ятка, де мешкав президент Львівського аероклубу.