09:09, 12 березня 2021

Біля Львова руйнується маєток-пам’ятка, де мешкав президент Львівського аероклубу

Львівської міськради обстежує  пам’ятки територіальних громад, що долучилися до міста після децентралізації.

Гряда маєток
Фото: Facebook-сторінка Лілії Онищенко

У селі Гряда, що поблизу Львова, занепадає палац – пам’ятка архітектури XVIII століття. Останнім довоєнним його власником був правник, який розвивав львівську авіацію. Згодом радянська влада перетворила маєток на багатоквартирний будинок.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця управління історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. 

“Обстежуємо пам’ятки Львівської об’єднаної територіальної громади. Маєток в Гряді. Мешканці цього палацу, мабуть, не здогадуються, що живуть в пам’ятці архітектури. Та й про будівничих і власників цієї будівлі, певно, також мало знають”, – розповіла Онищенко.

159430996_1583034675216001_4090568059702880918_o.jpg
Фото: Facebook-сторінка Лілії Онищенко

Вона зазначила: останнім передвоєнним мешканцем цього палацу був Каєтан Чарковский-Голєйовский – доктор права, який більшу частину життя віддав своєму хобі – літакам. Він розвивав науку пілотування у Львові, був президентом Львівського аероклубу.

“В 1930 році аероклуб купив спортивний літак, яким Каєтан розпочав туристичну подорож з Європи через Азію до Токіо, куди так і не дістався. За 13 днів подорожі літак приземлявся в Афінах, Алепо, Румаді, Харборі, Карачі, Делі, Калькутті, Рангуні, Бангкоку, де літак зазнав аварії під час аварійного приземлення”, – зазначила чиновниця, додавши, що й сам Каєтан постраждав у цій трощі та втратив око. 

“Весну в Японії не побачив. Крила зламав. Силу духу не втратив” - так написала газета Кур’єр Варшавський в 1932 році. Пілот описав свою подорож у спогадах “13 днів польоту над Азією” і продовжував літати. Тепер маєток має іншого власника. Стан можете оцінити по знимках”, – підкреслила чиновниця, прикріпивши до допису фото із напів зруйнованим маєтком.

Нині палац перебуває у приватній власності.

Нагадаємо, раніше Онищенко повідомляла, що у Львові із з каплиці Боїмів демонтували частину скульптури скорботного Христа, яка була "у не найкращому стані".

Маєток у Гряді – це невеликий двоповерховий палац, палацова каплиця та чотири стовпи брами. Довкола маєтку є сліди валів, що пертворювали його на міні-фортецю, а також залишки парку зі старими деревами.

Згадки про Грядяцький маєток з’являються у 1765 році. У 1806 році його продали шляхтичу-правнику, одному із перших галицьких етнографів і краєзнавців, досліднику Бойківщини Ігнацію Червінському. Він володів будівлею до 1822-го, а потім, розділивши між синами, відійшов від господарських справ. Невдале господарювання синів Червінського призвело до продажу палацу у 1829 році. 

Останній власник маєтку – Каєтан Чарковський-Голейовський мешкав там неповних два роки, однак за цей час встиг привезти у палац багато цінних предметів мистецтва.

За радянської влади палац перетворили на багатоквартирний житловий будинок.