09:05, 14 квітня 2021

У Києві ще одна історична будівля під загрозою знесення: уже працює техніка

Йдеться про так званий будинок Рутковського, який звели ще на початку ХХ століття.

Будинок Рутковського
uk.wikipedia.org

У Києві біля будинку Рутковського на вулиці Тургенєвській, 19 помітили будівельну техніку. Раніше там з’явився й зелений паркан.

Про це повідомляє 24 канал.

Журналісти зазначають, що будинок Рутковського звели понад 120 років тому, наразі він перебуває у занедбаному стані. Навколо споруди помітили будівельну техніку, яка почала виконувати земляні роботи.

Водночас у ГО “Мапа реновації” розповіли, що у 2019 році біля цього будинку уже знесли історичну будівлю. Тож активісти оголосили “спільномоніторинг” та обіцяють спостерігати за ситуацією.

“Якщо ви живете, працюєте або просто прогулюєтесь вулицею Тургенєвською, сфотографуйте пам'ятку з різних боків, надішліть фото + час зйомки у коментарі до цього посту (або в особисті повідомлення Мапи)”, – написали активісти на своїй сторінці у Facebook. 

У “Мапі реновації ” повідомляють, що інформаційний стенд з описом будівельних робіт на Тургенєвській відсутній і побоюються, що будівлю можуть демонтувати.

Нагадаємо, 11 квітня у Києві знищили інший історичний будинок – так званий будинок Уткіна. Він не мав охоронного статусу. Тож забудовник заявив, що не знав про цінність цієї споруди, хоча знесення будинку відбувалось вже після того, як громадські діячі викликали поліцію.

Будинок Рутковського звели на замовлення штабскапітана армії Російської Імперії Петра Рутковського у 1898-1901 роках. Він має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

З 1920-х там були комунальні квартири, від яких збереглися таблички біля вхідних дверей. На них написані прізвища мешканців. 

У 80-х роках будівлю визнали аварійною, усіх жителів відселили. 

У 2006 році будинок Рутковського перейшов на баланс КП “Житло-сервіс” для проведення реставрації. Однак, до цього часу будівля перебуває у напівзруйнованому стані, без внутрішніх стін та перекриттів.