09:40, 12 жовтня 2021

Івано-Франківському музею передали архівні документи СБ ОУН про ліквідацію зрадників підпілля

У збірці є протоколи допиту людей, яких підозрювали у причетності до страти повстанців.

3666bdbaba76148a.jpg
Фото: Суспільне

Івано-Франківський музей визвольної боротьби імені Степана Бандери отримав 10 документів Служби безпеки Організації українських націоналістів про ліквідацію зрадників. Їх придбав меценат на антикварному аукціоні.

Про це повідомляє Суспільне.

На усіх документах є штампи повстанського архіву. Зі змісту можна зрозуміти, що це повідомлення та протоколи допиту людей, яких підозрювали у співпраці з радянською армією та які могли бути причетні до страти повстанців.

“Служба безпеки проводила спочатку, звичайно ж, допити таких людей, яких підозрювали у співпраці. Потім їхню співпрацю доводили, були для цього певні документи, свідчення інших людей. Все ж таки в тих умовах лихоліття дуже часто ухвалювали рішення про ліквідацію отаких зрадників”, – розповів Ярослав Коретчук.

Він зазначив, у службі безпеки працювала спеціальна група “Л”, яка займалась такими ліквідаціями. На думку Коретчука архів дає можливість спростувати міф про те, що підпільники без суду і слідства знищували всіх, хто міг бути пов’язаний з радянськими репресивними органами.

“У цих документах є прізвища людей, яких ліквідували. Чітко вказували їхнє місце народження, вік, заняття, яким займалися – чи це селянин, чи це ремісник. А також в цих документах засвідчується те, на основі чого їх знищували, тобто перелічуються всі їхні злочини”, – розповів директор музею Ярослав Коретчук.

Знайшли документи на Тернопільщині, їх зберігали у бідоні. Усі папери датовані 1947-1948 роками. Архів на антикварному аукціоні придбав для музею франківець Олег Капустяк.

“Ставок не було аж таких сильних. У моєму розумінні 4 тисячі гривень вартувало заплатити, щоб ці документи були саме у музеї визвольних змагань, аби всі охочі змогли зрозуміти тогочасні події не з розповідей, а з документі”, – підкреслив Олег Капустяк.

Директор музею Ярослав Коретчук каже, що зараз шукають гроші на те, аби відправити куплену знахідку на реставрацію, адже професійних реставраторів у штаті немає.

dcbfc34d72ad0fa4.jpg
Фото: Суспільне

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Тернопільщині викопали бідон із документами СБ ОУН.

Схожі матеріали

Барановський. Мотика. Буній

Троє підсудних Самбірського процесу. Історія одного фото

Пагутяк

Варязький інцидент. Галина Пагутяк

600.jpg

Замах "Гонти" на польського міністра

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

bez_b 800x500_2 (1).jpg

Історичні відносини між Україною та Польщею | Леонід Зашкільняк

Весілля манько 4

"Дві сестри — одна доля"

Попадин сео 3

Суд над дітьми. Ольга Попадин – про молодь ОУН, два арешти і розстріл друзів

Михайло Сорока

Михайло‌ ‌Сорока:‌ ‌підпільник,‌ ‌у‌ ‌якого‌ ‌забрали‌ ‌все‌ ‌

бандера сео

"Насамперед Нація, а потім уже Бог". Християнський націоналізм Степана Бандери