10:44, 5 серпня 2021

В Одесі зносять старовинну друкарню Фесенка

Будинок звели ще на початку ХІХ століття, він розташований у межах комплексної охоронної зони історичного центру міста.

Друкарня Фесенка
Фото: Суспільне

Фірма-забудовник “Одеса-Сіті” розгорнула  роботи з демонтажу старовинної будівлі друкарні Фесенка на вулиці Ришельєвській, яка в роки УНР випускала першу українську валюту. Забудовник діє всупереч припису про незаконність знесення історичної споруди та посилається на рішення суду.

Про це повідомляє Укрінформ.

Будівельники завели свою техніку за паркан, яким раніше обнесли історичну будівлю,  і розпочали демонтаж конструкцій покрівлі.

Учасниця ініціативи “Врятуймо друкарню Фесенка” Лілія Андрющенко, яка проживає у сусідньому будинку, розповіла журналістам, що відразу ж зателефонувала в поліцію з приводу розпочатого демонтажу будівлі. Однак поліцейський наряд не вжив заходів для припинення робіт.

Водночас представник забудовника Олег Лавренюк твердить, що будівельники ведуть “підготовчі роботи” на території історичної будівлі, а на це дозвіл органів влади не потрібен.

Друкарня Фесенка
Фото: Суспільне

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Тоді місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту. У міністерстві оприлюднили припис про заборону будівництва.

Згодом, 12 травня, активісти заявили, що на території колишньої друкарні знову відновили будівельні роботи. Одесити помітили там будівельників та габаритну техніку. 

Після цього з'явилась інформація, що окружний адміністративний суд зупинив дію припису Мінкульту про заборону будівельних робіт. У міністерстві заявили, що подали апеляцію

Згодом Мінкульт звернувся до МВС з проханням взяти пам’ятку під охорону.

Будинок генерал-майора Олександра Шнеля побудували у 1841 році. Він виконаний в російсько-візантійській стилістиці. Тут була розташована друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману "Чорна рада" Пантелеймона Куліша.

Схожі матеріали

Катерина

Прощавай, Катерино!

одеса сео

Битва за Одесу: гайдамаки проти більшовиків