14:39, 12 травня 2021

В Одесі активісти заявили, що друкарню XIX століття хочуть знести

У 1900 році в друкарні Фесенка в Одесі видали один із перших накладів роману “Чорна рада” Пантелеймона Куліша.

a9a744e7058391af.jpg
Фото: Суспільне

На території типографії Фесенка та кінотеатру “Рішельєвський” в Одесі помітили будівельників і габаритну техніку. На думку місцевих мешканців, будівлі почали зносити. Утім ДАБК та представник забудовника наполягають, що наразі там просто вивозять сміття.

Про це повідомляє Суспільне.

Одеситка Лілія Андрющенко, яка проживає у сусідньому будинку-пам’ятці архітектури на вулиці Рішельєвська, 45, розповідає, що будівельну техніку та робочих у касках місцеві побачили вранці і одразу ж викликали поліцію. Правоохоронцям потрапити на територію будинків не вдалося, тому довелося викликати слідчо-оперативну групу.

“Їх також довго не впускали, тому у нас питання – що за цей час вони намагалися приховати? У підсумку, правоохоронців впустили, а будівельники запевнили, що лише вивозять сміття. Звідки там взялося стільки сміття для п’ятитонної машини? Ми вважаємо, що власники, прикриваючись вивозом сміття, проводять незаконний демонтаж”, – запевнила жінка.

 

0d0c630cc5020cee.jpg
Фото: Суспільне

Припис від Міністерства культури, який забороняє будь-які роботи на цих будинках, за словами Лілії, власники та працівники ігнорують. На думку жінки, такими діями вони намагаються зруйнувати історичні споруди, щоб звести новобудови.

Натомість у міському управлінні ДАБК журналістам розповіли, що жодних будівельних робіт на цьому об’єкті не проводять, працівники лише вивозять сміття та обстежують підвали. Водночас через недопуск правоохоронців вирішують питання щодо внесення інформації до ЄРДР.

“Попри присутність поліції, журналістів та місцевих мешканців роботи на території колишнього кінотеатру “Рішельєвський” продовжили. Люди в касках виносили сміття та розбирали завали. Спілкуватися з журналістами вони відмовилися”, – зазначило Суспільне.

27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Тоді місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту.

Будинок генерал-майора Олександра Шнеля на Рішельєвській, 47 побудували у 1841 році. Його звели в російсько-візантійській стилістиці.

Згодом там функцвонувала  друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману “Чорна рада” Пантелеймона Куліша.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 11 квітня у Києві знищили історичний будинок – так званий будинок Уткіна. Він не мав охоронного статусу. Тож забудовник заявив, що не знав про цінність цієї споруди, хоча знесення будинку відбувалось вже після того, як громадські діячі викликали поліцію.