09:18, 27 травня 2021

Мінкульт оскаржує рішення одеського суду про поновлення будівельних робіт в друкарні ХІХ століття

У міністерстві стурбовані ситуацією щодо будівництва житлового будинку на території історичного ареалу міста.

98b4ed60fc7aca2c.jpg
Фото: Суспільне

Міністерство культури та інформаційної політики направило до суду апеляційну скаргу щодо зупинки припису про заборону будівельних робіт на території друкарні Фесенка та колишнього кінотеатру “Рішельєвський”. 

Про це повідомили в пресслужбі міністерства.

У МКІП заявили, що стурбовані ситуацією навколо будівництва житлового будинку на території історичного ареалу міста. Тому виступили проти рішення Одеського окружного адміністративного суду, яке скасовує приписи Мінкульту. Йдеться про документи, що припиняли будівництва нових ЖК на вулиці Рішельєвська, 47, 49, де розташовані колишній кінотеатр “Рішельєвський” та друкарня Фесенка.

У міністерстві підкреслили, що апеляційну скаргу вже направили до суду.

За даними  Мінкульту, земельна ділянка за цими адресами розташована в межах Центрального історичного ареалу Одеси та комплексної охоронної зони історичного центру міста. Тому замовник будівництва – власник будівель ТОВ “Одеса-сіті” та генеральний підрядник ТОВ “Мартен груп” – мали погодити з МКІП проєктну документацію та отримати дозвіл на проведення земляних робіт, але досі цього не зробили.

Через це 5 березня 2021 року Міністерство направило два приписи до компаній з вимогою припинити проведення будь-яких будівельних робіт. Однак 12 травня Одеський окружний адміністративний суд за позовом власника будівель призупинив дію приписів Мінкульту.

62351a00162fc5d5.jpg
Фото: Суспільне

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Тоді місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту.

Згодом, 12 травня, активісти заявили, що на території колишньої друкарні знову відновили будівельні роботи. Одесити помітили там будівельників та габаритну техніку. 

Будинок генерал-майора Олександра Шнеля на Рішельєвській, 47 побудували у 1841 році. Його звели в російсько-візантійській стилістиці.

Згодом там функцвонувала  друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману “Чорна рада” Пантелеймона Куліша.

Схожі матеріали

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

Мечеть Узбека, сучасний стан, 2011.jpg

Мечеть, на якій стоїть наш Крим

Катерина

Прощавай, Катерино!

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

lviv.jpg

Genius loci львівських кам’яниць

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

Pyatnitska-tserkva-m.-CHernigiv-6

Церква Параскеви П’ятниці у Чернігові

800-6.jpg

“Леськівське диво” родини Даховських

600.jpg

Подільський близнюк люксембурзької “Шарлотти”