11:12, 7 червня 2021

Мінкульт просить у МВС взяти під охорону друкарню Фесенка в Одесі

Друкарня, яку звели ще у першій половині ХІХ століття, розташована у межах Центрального історичного ареалу міста.

Друкарня Фесенка
Фото: Суспільне

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до очільника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням надати охорону одеським пам'яткам архітектури – друкарні Юхима Фесенка та театру Рішельє в Одесі. 

Про це Ткаченко повідомив у своємі Telegram-каналі.

“Звернувся до Арсена Авакова з проханням надати охорону згаданим об’єктам територіальними підрозділами поліції. Тут ми виступаємо разом з головою Одеської ОДА Сергієм Гренивецьким. Адже поки триває судовий процес з розгляду нашої апеляції проти рішення на користь замовника будівництва ТОВ “ОДЕСА-СІТІ” та генпідрядника ТОВ “МАРТЕН ГРУП”, яких пов’язують з одним “відомим” одеським забудовником, – важливо не допустити свавілля щодо історичних пам’яток”, – написав Ткаченко.

Він підкреслив, що друкарня Фесенка та театр Рішельє розташовані у межах Центрального історичного ареалу Одеси й комплексної охоронної зони історичного центру міста.

“Вдячні поліції за миттєву реакцію на захист історичного ареалу м. Одеси й комплексної охоронної зони історичного центру міста”, – підкреслив Олександр Ткаченко. 

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Тоді місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту. У міністерстві оприлюднили припис про заборону будівництва.

Згодом, 12 травня, активісти заявили, що на території колишньої друкарні знову відновили будівельні роботи. Одесити помітили там будівельників та габаритну техніку. 

Після цього з'явилась інформація, що окружний адміністративний суд зупинив дію припису Мінкульту про заборону будівельних робіт. У міністерстві заявили, що подали апеляцію

Будинок генерал-майора Олександра Шнеля побудували у 1841 році. Він виконаний в російсько-візантійській стилістиці. Тут була розташована друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману "Чорна рада" Пантелеймона Куліша.

Схожі матеріали

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

Мечеть Узбека, сучасний стан, 2011.jpg

Мечеть, на якій стоїть наш Крим

Катерина

Прощавай, Катерино!

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

lviv.jpg

Genius loci львівських кам’яниць

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

Pyatnitska-tserkva-m.-CHernigiv-6

Церква Параскеви П’ятниці у Чернігові

800-6.jpg

“Леськівське диво” родини Даховських

600.jpg

Подільський близнюк люксембурзької “Шарлотти”