10:00, 15 грудня 2021

У центрі Батурина відкрили комплекс, присвячений Голодомору

Один зі стендів проєкту стосується батуринського фотографа-документаліста Миколи Боканя – автора відомої в Україні та закордоном світлини “300 днів (триста!) без шматка хліба...”.

FB_IMG_1639502104552.jpg
facebook.com/HolodomorMuseum

У Батурині Чернігівської області відкрили комплекс “Пам’ятаємо 1932 -1933 рр.: геноцид голодом”. Його звели на території Покровського храму, що в центрі міста.

Про це повідомили на офіційній сторінці Національного музею Голодомору-Геноциду у Facebook.

Зазначають, що проєкт комплексу розробив колектив Національного заповідника “Гетьманська столиця”. Реалізувати його вдалося за підтримки Батуринської міської ради, громади церкви Покрови Пресвятої Богородиці, Конотопської благодійної організації “Світанок” та небайдужих містян.

Центром композиції є скульптура Юлія Синькевича “Круговерть життя”, яка емоційно підсилює комплекс. 

FB_IMG_1639502110877.jpg
facebook.com/HolodomorMuseum

“На чотирьох інформаційних стендах поєднали інформацію загальноукраїнського та регіонального вимірів. Йдеться про визнання Голодомору геноцидом – злочином проти української нації, та внесок у цю справу Миколи Кочерги – президента Фундації українського Голодомору-геноциду (Чикаго, США), ранні роки життя якого промайнули у Батурині. Також представлено коротку хронологічну довідку про організацію злочину радянською владою. Розміщені спогади батуринців – очевидців Голодомору, зібрані працівниками заповідника”, – розповіли у музеї.

Окремий стенд присвятили батуринському фотографу Миколі Боканю. Ризикуючи бути покараним за свої реалістичні знімки, він мав мужність зробити та зберегти фото поневірянь власної родини від голоду в 1933 році та трагічну смерть від виснаження сина Костянтина. А світлина Миколи Боканя “300 днів (триста!) без шматка хліба до злиденного обіду 2/IV, 1933 р.” стала знаменитою на весь світ ілюстрацією страждань українських селян у часи Голодомору.

9e48ecf-0022.jpg
istpravda.com.ua

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Національний музей Голодомору-геноциду створив онлайн-ресурс “Свідчення” для збору свідчень про Голодомор 1932–1933 років сторінку. 

Схожі матеріали

сео Бокань

Голодомор на заборонених фото Миколи Боканя

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу

800x500-Kylchuckuj.jpg

Чому відбувся Голодомор | Станіслав Кульчицький

600.jpg

Як зберегти родинні історії? 11 порад від Музею Голодомору

600.jpg

"Після Джадта берешся за голову: трясця, чому я не прочитав цього швидше?", – Ігор Балинський

Гладун_600х400.jpg

"Якби не катастрофи ХХ століття, то на початку 1990-х в Україні жило б 84 мільйони", – демограф Олександр Гладун

600+1.jpg

Кількісні докази геноциду українців

сео

Що Путін готував для українців? Фрагмент з книжки Віталія Огієнка

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"