10:35, 1 вересня 2021

У столиці ввели мораторій на реконструкцію і капремонт історичних будівель ХІХ-ХХ століть

На думку чиновників, таким чином вдасться захистити пам'ятки, яким наразі ще не присвоїли охоронного історичного статусу.

172288817_4395328127145182_214875994385272.max-1920x1080.jpg
facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Київрада запровадила тимчасовий мораторій на реконструкцію та капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів історичних будівель ХІХ-ХХ століття.

Про це повідомляє пресслужба міськради.

Відповідне рішення підтримали 99 депутатів.

“Неможливо захистити будинки без статусу, досі 1 469 об’єктів не включені до реєстру”, – повідомив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко.

Заборону на реконструкцію та/або капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів історичних будівель ввели “до повного дослідження та визначення історичної та культурної цінності цих об’єктів згідно із Законом України “Про охорону культурної спадщини”.

“Історичні будівлі необхідно захистити від знищення, адже це архітектурна спадщина України”, – підкреслив Бондаренко.

На його думку, це рішення сприятиме створенню умов для захисту та охорони історичних будівель на період їх виявлення та дослідження, чіткого визначення охоронного статусу об'єктів, “збереження історичної самобутності міста, захисту його традиційного характеру середовища, а також популяризації культурної спадщини”.

На це відреагували у Міністерстві культури та інформаційної політики. Зокрема, очільник відомства Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що повністю підтримує таке рішення, однак наголосив на необхідності комплексного підходу у захисті історичного ареалу столиці.

“МКІП за мораторій, але з повним комплексом захисту історичного ареалу, що наразі не передбачено мораторієм КМДА. Цей мораторій пропонує не комплексний підхід, а частковий", – заявив очільник МКІП.

За його слова, зокрема, містобудівні умови та обмеження не відкликаються, а це означає, що будь-який забудовник у судовому порядку може “обійти” мораторій, “на відміну від комплексного підходу МКІП”, який зафіксований у Історико-архітектурному опорному плані Києва.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у центральній частині Києва забудовник зніс історичний будинок купця Івана Уткіна, щоб звести там готель. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Схожі матеріали

сео Теліга

Серце з любови та криці

мозаїка сео

Київський Дмитро Солунський. Українська мозаїка з Третьяковської галереї

холодний яр сео

Останній бій холодноярців

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

600.jpg

Вільні для Бога, гидкі для наці

Пуща_Сео.jpg

ЗаПущений спокій

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”