10:58, 23 лютого 2022

У Львові відкриють виставку робіт Олекси Новаківського

На ній представлять 120 робіт художника, які той творив із 1892 до 1935 років.

 

imgonline-com-ua-Compressed-g3tt6FSXiBqkTAg.jpg
Пресслужба музею

У Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові відкриють виставковий проєкт “Трансфігурації Олекси Новаківського”. Підготовка до події тривала понад рік, реставратори відновили 10 робіт митця, зокрема його широкоформатні рисунки.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі музею.

Вернісаж відбудеться 4 березня у головній будівлі музею, що на проспекті Свободи, 20. У музеї виставку називають “найочікуванішою подією 2022 року”.

У межах проєкту представлять 120 робіт Олекси Новаківського, які висвітлять його творчий шлях із 1892 до 1935 року. Серед них 80 експонатів із фондів музею та 40 полотен із приватних колекцій.

Зазначають, що спеціально до проєкту реставратори відновили 10 робіт митця, зокрема його широкоформатні рисунки.

imgonline-com-ua-Compressed-DBDyKhq0eveIpCn.jpg
Пресслужба музею

В експозиції презентують наповнену жанрову й тематичну палітру робіт: портрети, пейзажі, натюрморти, історичні полотна, твори на сакральну тематику. Кожен зможе ознайомитись з академічними роботами, імпресіоністичними етюдами, символіко-алегоричними та експресивними полотнами художника.

“Підготовка до виставкового проєкту “Трансфігурації Олекси Новаківського” тривала понад рік. Зараз ми працюємо над побудовою експозиції та запуском культурно-освітньої програми, аби із творчістю Олекси Новаківського ознайомилась якомога ширша аудиторія”, – підкреслюють у музеї.

imgonline-com-ua-Compressed-w1FYcU5MrNs.jpg
Пресслужба музею

Олекса Новаківський (1872 - 1935 роки) – український живописець і педагог.

Народився у селі Слободо-Ободівка (нині Нова Ободівка Гайсинського району, Вінницької області).

Мистецьку освіту здобув у 1888-1892 роках, навчаючись в Одесі у художника-декоратора Філіпа Клименка та у Краківській Академії красних мистецтв у Леона Вичульського і Яна Станіславського.

Живописна манера Новаківського сформувалась на творчому засвоєнні принципів імпресіонізму.

З 1913 року мешкав у Львові, куди переїхав за сприяння митрополита Андрея Шептицького.

У 1923 році заснував у місті мистецьку школу, що стала відомим осередком малярської культури у Західній Україні. Заклад пройшли багато відомих митців, які пізніше здобули визнання і світову славу.

У 1924-1925 роках очолював факультет мистецтва Львівського (таємного) Українського Університету. У 1932 році учні Новаківського створили мистецько-ідеологічну групу РУБ.

Помер у віці 63 роки у Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

У Львові функціонує художньо-меморіальний музей художника, а у рідному селі Нова Ободівка є бюст Новаківського та меморіальна дошка на його честь. У 2012 році Національний банк України присвятив художнику пам’ятну монету.

Нагадаємо, у США відкрили виставку українського мистецтва про часи перебудови.

Схожі матеріали

сео стрій

Українське народне вбрання на імператорській виставці 1867 року

сео

"Акторів одягали 17 годин поспіль". У Львові відкрили виставку про фільм "Памфір"