17:44, 2 листопада 2021

У США відкриють виставку українського мистецтва про часи перебудови

На виставці представлять твори Олександра Ройтбурда, Алли Горської, Валерія Ламаха, Григорія Гавриленка та інших видатних художників.

7619078751a2ef0b.jpg

Арсен Савадов і Георгій Сенченко, “Старі та нові сади” (деталь), 1986-1987 роки

6 листопада в художньому музеї Циммерлі (Zimmerli) в Нью-Джерсі (США) відкриється виставка українського сучасного мистецтва, присвячена часам перебудови і першим рокам незалежності. Експозицію назвали “Живопис через край. Пожвавлення художнього життя в Києві, 1985-1993” (Painting in excess: Kyiv’s art revival, 1985-1993), її основу склали роботи з колекції “совєтолога” Нортона і Ненсі Додж, що зберігаються в Zimmerli, і картини з відомих українських колекцій. 

Про це повідомляє Суспільне.

На виставці представлять твори Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші, Арсена Савадова, Алли Горської, Флоріана Юр’єва, Олександра Дубовика, Валерія Ламаха, Григорія Гавриленка, ​монументальну чотириметрову роботу Георгія Сенченка “Сакральний пейзаж Пітера Брейгеля” (1988) тощо.

aec1bec8c1dda965.jpg

Георгій Сенченко “Сакральний пейзаж Пітера Брейгеля”, 1988 рік

На сайті музею зазначили, що перебудова та перші роки незалежності України настільки вплинули на становлення сучасного українського мистецтва, зокрема, київського, що вивели його на глобальний рівень.

“Спокійні води культурно-провінційної столиці УРСР докорінно сколихнулися під впливом нового і сміливого мистецтва, яке стало публічним вперше з часів авангарду. Вибух стилів, заново відкритих історій та нововідкриті свободи, що розквітали на тлі розпаду Радянської імперії, Чорнобильської ядерної катастрофи 1986 року та економічного дефіциту, створили ефект барокової надмірності.

Надлишок художніх стилів і безмежне виробництво нових смислів зобразили порожнечу комуністичної ідеології та пізнього соцреалістичного мистецтва.

Ця виставка простежує та документує різноманітні художні прояви перехідних і хвилюючих років у Києві”, – йдеться в повідомленні.

Підтримку проєкту надали Abramovych Foundation і Tymofieiev Foundation.Організатори підкреслили, що світова культурна спільнота все ще знайома з українським мистецтвом епізодично і фрагментарно. Тому такі виставки важливі для просування українського мистецтва.

ba0e3312edf47753.jpg
Тіберій Сільваші “Північ”, 1981 рік

Під час виставки, 30 листопада, у режимі онлайн відбудеться круглий стіл. Його учасники – дослідники українського сучасного мистецтва. Зокрема, тема виступу мистецтвознавця, куратора Мистецького арсеналу Олександра Соловйова стосуватиметься мистецтва періоду перебудови, ключових виставок та мистецьких закладів того періоду. А доповідь мистецтвознавиці, співавторки проєкту Geocinema Асі Баздирєвої присвячена творчому об'єднанню українських художників “Живописний заповідник” та їх зв'язок з модернізмом.

Також мистецтвознавиця, авторка книги “Перманентна революція: мистецтво в Україні ХХ – початку ХХІ ст.” Аліса Ложкіна підготує доповідь про зв'язок нового українського мистецтва та радянської художньої школи художньої школи (київський неоекспресіоністичний живопис і соцреалізм).

.

dbf132289f0ef651.jpg

Анатолій Степаненко, “Актуальність”, 1985 рік

Окрім того восени цього року за матеріалами виставки вийде книга, яку опублікує Rutgers University Press за підтримки Українського інституту.

Експозицію демонструватимутт в музеї Zimmerli до 13 березня

Нортон Додж – економіст, “совєтолог”,  колекціонер “неофіційного” радянського мистецтва. Він часто бував у Радянському Союзі, де звертав увагу на невизнаних та заборонених художників, які йшли проти соцреалізму в мистецтві.

На момент розпаду Радянського Союзу його колекція налічувала понад 20 тисяч робіт, які наразі належать музею Циммерлі. Після розпаду Радянського Союзу подружжя перестало колекціонувати мистецтво радянської епохи і передало до музею 4 тисячі робіт. А у 2011 році музей отримав ще 17 300 робіт – їх передала родина Нортона після його смерті.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українці США передали Україні картину, присвячену жертвам Голодомору.

Схожі матеріали

грушевський сео

Путівник Грушевського

сео плакат

"Бий більшовика". Польські плакати 1920-го

trush 2 1200 900.jpg

“Острий полєміст, інтелігенція глибока”: Іван Труш і його шедеври

Unia_Lubelska.jpg

Ян Матейко "Люблінська унія"

мечеть

Між Візантією і авангардом

горська 960

“Вперше присутня на власному похороні”, – Алла Горська

600.jpg

Зрадник поневолі – Корнило Устиянович

Фойт і Новаківський

Журналіст The Manchester Guardian з Олексою Новаківським на виставці у Львові

Мурашко_за роботою.jpg

Смерть Мурашка. Хто і за що вбив українського художника?