00:31, 24 лютого 2020

Українці США передали Україні картину, присвячену жертвам Голодомору

kartyna-tsymbala-450x281.jpg
Фото: Укрінформ

22 лютого Українська вільна академія наук у США передала Україні картину художника Віктора Цимбала «Рік 1933». Про це інформує Укрінформ.

Церемонія передачі відбулася у приміщенні Генерального консульства України у Нью-Йорку. Генеральний консул України Олексій Голубов прийняв картину від президента академії Альберта Кіпи.

"Це полотно – обвинувальний вирок нелюдському більшовицькому режиму, який учинив геноцид українського народу в 1932-1933 роках", - сказав Кіпа. За його словами, картина була створена в Аргентині, потім потрапила до США й була подарована Українській вільній академії наук.

Рішенням управи академії було ухвалено передати її до Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. Своєю чергою Голубов зазначив, що цей витвір має не лише художнє, а й політичне значення, оскільки "засуджує акт геноциду проти українського народу, вчиненого, сталінським режимом".

"Деякий час полотно зберігатиметься в Генеральному консульстві, а згодом буде переправлено в Україну", - уточнив дипломат.

Довідково: Віктор Цимбал (1902-1968) – український художник. Навчався у Київському художньому училищі у художника Олександра Мурашка. Воював у лавах армії УНР. Жив і працював у Польщі, Чехії, Аргентині. Картину «Рік 1933» намалював у 1936 році.