12:37, 29 червня 2021

У Львові презентували книжку про Петра Франка

28 червня виповнилося 131 рік з його дня народження.

IMG_20210629_121024.jpg
www.facebook.com/dimfranka

У Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка презентували монографію франкознавиці, кандидатки філологічних наук Наталі Тихолоз “Петро Франко: Формула долі. (Життєпис на тлі доби)”. Книжка належить до серії унікальних видань “Бібліотека Дому Франка”.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

“Ця книжка про людину, яка зуміла знайти свій власний шлях у житті, яка зуміла вийти із слави і тіні свого батька і знайти самого себе. І це дуже важливо. Разом з тим ця книга розповідає про великий рід Франків, який починається і закінчується не лише на Іванові Франкові, а й живе в своїх нащадках. Ця книга про багатогранну особистість Петра Франка, котрий, чим би не захоплювався і чим би не займався, – завжди робив із цього великі справи” – зазначила Наталя Тихолоз.

Книга заснована на історичних фактах та архівних документах, ілюстрована меморіальними світлинами.

У Львівській ОДА нагадали, що у жовтні минулого року відкрили перший в Україні пам’ятник Петру Франку у Нагуєвичах, а у Львові відбулося грандіозне відкриття муралу Святослава Владики “Петро Франко. Повернення”.

“Петро Франко здійснив неоціненний внесок у становлення української державності, авіаційну, видавничу та дослідницьку справу, розвиток спорту, молодіжного руху, хімічної науки та музейної справи. І ми усі маємо знати про це набагато більше. І завдяки книзі Наталі Тихолоз – тепер маємо таку можливість”, – наголосив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко .

28 червня виповнилося 131 рік з дня народження Петра Франка.

Петро Франко (28 червня 1890 року - не раніше 28 червня 1941року) – наймолодший син письменника Івана Франка, учасник Національно-визвольних змагань 1914-1920 років, військовий пілот УГА, співзасновник Пласту, педагог, громадський діяч, письменник, науковець.

З 1914 року командував сотнею Легіону УСС. 6 грудня 1918 став командиром Летунського відділу Галицької армії. Створений Петром Франком авіаполк збив 16 польських літаків. За заслуги в організації авіації Симон Петлюра надав йому військове звання полковника.

Петро Франко був професором української гімназії в Коломиї, старшим науковим співробітником у Науково-дослідному інституті прикладної хімії в Харкові, депутатом Народних Зборів Західної України, деканом товарознавчого факультету Українського державного інституту радянської торгівлі у Львові.

У 1940 році його обрали депутатом до Верховної Ради УРСР.

З початком радянсько-німецької війни, у червні 1941, вивезений радянською владою зі Львова на схід. Розстріляний 28 червня 1941 року. Місце поховання невідоме.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що історикиня Аліна Понипаляк підготувала до друку книжку “Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука".

Схожі матеріали

Громенко_сео-1200х630

Короткий курс "Історії України" в Росії

солід сео

Таємний суп. Уривок з книжки Юрія Скіри "Солід. Взуттєва фабрика життя"

1200_C6PW8K8.2e16d0ba.fill-1200x630

"Козацький Марс". Уривок з книжки Олексія Сокирка про державу та військо Козацького Гетьманату

600

"Хочу, аби українці глибше розуміли своїх великих митців", — письменник Степан Процюк

1.Кавер_книги_1200х600_.jpg

“Кафе Європа”, “Збагнути Росію”: 10 історичних книжок 2020 року, які варто прочитати

Куромія 600х400.jpg

"Необачно трактувати Донбас як регіон, який є ворожим до цінностей Революції Гідності”, – Гіроакі Куромія

1

"Ваше авто створив нацист". Огляд книжки "Нацисти — мільярдери" Давида де Йонга

Bez nazwy-1.jpg

"Спорт НЕ поза політикою". Огляд книги "Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти

600.jpg

"Творчість – це наше право від народження". Огляд книги "Кімната снів" Девіда Лінча