09:56, 24 березня 2021

В Україні вийде книжка про Василя Кука, заснована на раніше не оприлюднених архівах

Працюючи над книжкою “Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука”, авторка Аліна Понипаляк не лише скористалась відкритими після декомунізації архівами КДБ, а й приватними документами генерала і його родини.

163516164_3995722953781897_1619828511271174188_n.jpg
Фото: Facebook-сторінка Аліни Понипаляк

Історикиня Аліна Понипаляк підготувала до друку книжку “Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука". У творі зібрані спогади побратимів і рідних про Головнокомандувача Української повстанської армії його, “щедро приправлені архівними матеріалами”.

Про це дослідниця написала на своїй сторінці у Facebook.

Понипаляк розповіла: над книжкою працювала протягом шести років. В основному праці лягли особисті записи Кука, щоденники, написані шифровкою ОУН, свідчення його родини.

“В цій книзі зібране особисте, особливе і таке інтимне мені – життя і боротьба Василя Кука, його думки і спомини про нього від побратимів і рідних, які щедро приправлені архівними матеріалами з українських та німецьких архівів від Києва та Львова до Берліна та Мюнхена”, – написала Понипаляк.

Так, за її словами, це дало можливість реконструювати життєвий шлях останнього командира УПА.

“Особисто мені ця книга є певною сповіддю, адже казати правду про УПА навіть в наш час є складно і тому – надважливо і відповідально”, – підкреслила Понипаляк.

“Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука" виставлена на передзамовлення. Її вихід запланували на травень. Однак праця уже отримала схвальні відгуки істориків. Зокрема, народний депутат України, колишній очільник Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у рецензії до книги наголосив, що серед усіх праць про життя Василя Кука ця є найповнішою.

“Біографія Кука дослідниці Аліни Понипаляк не перша книжка українських істориків про нього, і, напевно, не остання. Але точно найповніша, написана з використанням найбільшого масиву джерел. Авторка не тільки скористалися можливостями відкритого доступу до архівів КДБ у межах декомунізаціі, а й ретельно попрацювала із приватними документами генерала і родини”, – написав В'ятрович.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Тернополі презентували документальну книгу про архів УПА “Бандерівська скриня: архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині”.

Василь Кук (псевдо: “Василь Коваль”, “Юрко Леміш”, “Ле”, “Медвідь”) – Головнокомандувач УПА з 1950 (після загибелі Романа Шухевича). 

Bci діти родини Куків були членами Організації Українських Націоналістів. Двох братів Василя – Іларія та Ілька – стратив польський окупаційний режим. За радянської окупації усіх членів родини засудили до позбавлення волі з конфіскацією майна.

Василь Кук у 1923–1932 роках навчався у Золочівській класичній гімназії товариства “Рідна школа”, з 1927 року належав до скаутської організації “Пласт” куреня імені Івана Богуна.

У 1929 році став членом Юнацтва ОУН.

З 1947 року Василь Кук був заступником Романа Шухевича на всіх посадах, а після його загибелі 5 березня 1950 року Кука обрали Головою Проводу ОУН в Україні, Головним командиром УПА та Головою Генерального Секретаріату Української Головної визвольної ради.

У 1954 році Василь Кук потрапив у полон військ МДБ СРСР та без вироку суду провів у в'язницях 6 років. 

Після звільнення з радянських таборів працював науковцем у Державному історичному архіві та Інституті історії АН УССР.

Помер Василь Кук 9 вересня 2007 року у власній квартирі в Києві. Похований у себе на батьківщині – в селі Красне Львівської області як і заповідав покійний.