09:25, 3 грудня 2021

У львівському Гарнізонному храмі представили відреставровані фрески XVIII століття

Подію приурочили до 10-ліття відновлення храму.

1u5a5344-c6331e17.jpg
Фото Романа Балука

У Львові у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла урочисто відкрили відреставровані фрески центрального склепіння церкви 1738-1740 років. Автором робіт був чеський художник Франциск Екштайн.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Урочистості відбулися з нагоди 10-ліття з дня відкриття храму. 

Фрески у храмі реставрували в 2 етапи, які тривали загалом 7 років. Настоятель храму о.Тарас Михальчук назвав відновлення фресок Франциска Екштайна найбільшим міжнародним реставраційним проєктом України.

“У храмі працювала група реставраторів, основу якої складали випускники Львівської та Краківської Академії мистецтв. Очолив її доктор реставрації Павло Болінський - людина, яка все своє життя присвятила дослідженню та реставрації фресок Ектшайнів. Реставрація фресок центральної нави храму і простору над святилищем почалася у 2015 року... Неймовірно, але почерк Ектшайна збережено, лихоліття та руйнування не знищило цей шедевр”, – підкреслив він.

1U5A4928.jpeg
Фото Романа Балука

У сюжеті фресок закладене життя апостолів Петра і Павла, їхні місійні подорожі. Над відновленням розписів впродовж усіх років одночасно працювали 18 польських та українських реставраторів. На роботи витратили понад 20 мільйонів гривень. Фінансово до цих робіт долучився сам храм, жертводавці, зокрема з-за кордону, та Міністерство культури Польщі, зокрема інститут Полоніка. 

Роботи з реставрації головного фасаду Гарнізонного храму, які проводять за кошти міського бюджету, планують закінчити навесні наступного року.

1U5A4958.jpeg
Фото Романа Балука

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, відомий у Львові як костел єзуїтів. Його збудовали у стилі раннього бароко на початку XVII ст. Він є однією з найбільших культових споруд Львова. 

У радянські часи церкву закрили, деякий час використовували як склад, а з 1970-х років передали під книгосховище обмінного фонду (станом на жовтень 2011 року у ній було понад 2,3 мільйони книг).

8 липня 2010 року Львівська міська Рада передала храм у власність Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

6 грудня 2011 року там відбулась перша за 65 років літургія.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Львівщині хочуть законсервувати церкву, яку радянські військові використовували, як мішень.

Схожі матеріали

завантаження

Скандал у костелі єзуїтів

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

дрогобич сео

Дрогобич – місто, в яке хочеться повертатись

катедра тернопіль сео

Третій зайвий. Скандал довкола домініканського монастиря в Тернополі

сео вовків

Руїни Вовківського костелу. Золота галицька провінція

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

шарівка сео

Місце, де жив мисливець на єдинорогів

010

Храм, який постав із попелу. Історія Михайлівського монастиря у Києві

image

Розквіт, занепад, нове життя. Історія Гарнізонного храму у Львові