09:54, 30 грудня 2021

У Києві відкрили виставку про зруйновані більшовиками храми

Директивою ЦК ВКП(б) від 1929 року радянський уряд проголосив релігійні організації осередками контрреволюції, чим розпочав масштабну кампанію їх знищення. 

0Er16406917079Q5.jpeg
Фото: УІНП

Український інститут національної пам’яті спільно з Історичним факультетом Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка відкрили вуличну виставку “Зруйнована віра”. Вона присвячена знищеним більшовицьким режимом християнським храмам в Києві, які мали вагому культурно-історичну спадщину.

Про це повідомляє пресслужба інституту нацпам’яті.

Координатор виставки та співробітник УІНП Володимир Поліщук, наголошує, що проєкт має на меті ознайомити пересічних громадян із зруйнованими і невідновленими, по суті, безворотньо втраченими храмами Києва у 1920-30 роки.

“Українська сакральна архітектура – унікальна за своїм змістом, сенсами та колоритністю. Її багатогранність розкривається у широкій палітрі храмів, які встояли чи то під невблаганним плином часу, чи то під силою людської жорстокості. Впродовж століть вони вражали своєю неперевершеністю не одного мандрівника, ставали місцями паломництв, осередками інтелектуального та культурного життя”, – зауважив співавтор виставки та заступник декана з науково-педагогічної та навчальної роботи Історичного факультету КНУ імені Т.Г. Шевченка Тарас Пшеничний.

Він наголосив, що радянська окупація українських земель на початку 1920-х років “пройшлася катком по українській сакральній культурі в прямому значенні того слова”. Тоді директивою ЦК ВКП(б) від 1929 року радянський уряд проголосив релігійні організації осередками контрреволюції, чим розпочав масштабну кампанію по їхньому знищенню.

“Одним із перших міст, яке відчуло на собі масштаби та силу радянської атеїстичної “реформи” був Київ. Лише впродовж 1930-х років він осиротів на десятки унікальних храмів, що були пов’язані з іменами славних українських гетьманів, меценатів чи політичних діячів. Саме через руйнування храмів, як маркерів духовного життя народу, безбожний радянський уряд намагався зламати основу здорового життя народу, його духовну опору, віру”, – підкреслив Тарас Пшеничний

На 15 експозиційних стендах УІНП, що розташовані на вулиці Хрещатик 22, розповідають історію десятка храмів, які були знищені більшовицькою владою. Зокрема Михайлівський собор, Георгіївська та Межигірська церкви та інші.

Відвідати виставку можна буде до кінця січня.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що інститут нацпам'яті презентував вуличну виставку про українських правників.

Схожі матеріали

завантаження

Скандал у костелі єзуїтів

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

дрогобич сео

Дрогобич – місто, в яке хочеться повертатись

катедра тернопіль сео

Третій зайвий. Скандал довкола домініканського монастиря в Тернополі

сео вовків

Руїни Вовківського костелу. Золота галицька провінція

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

шарівка сео

Місце, де жив мисливець на єдинорогів

010

Храм, який постав із попелу. Історія Михайлівського монастиря у Києві

image

Розквіт, занепад, нове життя. Історія Гарнізонного храму у Львові