12:21, 4 серпня 2021

У Дрогобичі хочуть демонтувати меморіал працівникам НКВС, які загинули в боях з УПА

На “Кладовищі радянських воїнів” у Дрогобичі є 15 братських могил і три індивідуальні могили працівників НКВС та МДБ-КДБ.

92_big.jpg
wikimapia.org

У Дрогобичі на Львівщині планують демонтувати меморіал слави “Кладовище радянських воїнів” разом з похованнями (більш відомий дрогобичанам під назвою “Вічний вогонь”). У подальшому там хочуть облаштувати громадський простір.

Про це повідомляє zaxid.net.

Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни у центрі Дрогобича побудовали у 1974 році. За даними дослідників, там ховали працівників підрозділів НКВС та МДБ-КДБ, які загинули у післявоєнний період в боях з УПА.

Представники громадських об’єднань міста неодноразово ставили питання про необхідність демонтажу “Вічного вогню”,  як елементу тоталітарного комуністичного режиму. Тож у вівторок, 3 серпня, міська рада оголосила громадське обговорення щодо демонтажу та подальшого облаштування цієї території. Після цієї дискусії рішення про демонтаж комуністичного пам’ятника прийматиме Дрогобицька міська рада. Це буде орієнтовно на початку вересня.

“Як виявилося, настрої є різні. Є люди, які є противниками демонтажу. Є люди, яким байдуже. А є національно-патріотично налаштовані мешканці, які вважають, що не місце в Дрогобичі комуністичним символам. Можна сказати, що більшість людей за демонтаж”, – розповів заступник мера міста Андрій Ковч.

З його слів, після рішення про демонтаж на місці меморіалу проведуть дослідження, знайдені останки перенесуть на цвинтар. За офіційними даними, на “Кладовищі радянських воїнів” у Дрогобичі є 15 братських могил і три індивідуальні могили радянських воїнів.

Далі там планують облаштувати сквер чи інше місце пам’яті жертв Другої світової війни. Хоча лунають пропозиції збудувати там транспортну розв’язку. Демонтовані елементи радянського меморіалу передадуть в музей “Територія терору” у Львові.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк