11:02, 26 липня 2021

У Львові повністю демонтували Монумент слави

Проросійський ведучий Артем Нікіфоров уже заявив про наміри викупити частину демонтованих фігур.

Screenshot_13-9 (1).png
dilo.net.ua

У Львові демонтували останні фігури монумента “Бойової слави радянських збройних сил” – “Батьківщину-матір” та червоноармійця з мечем. Скульптури перевезли в музей “Територія терору”,  як і ті частини  пам'ятника, які зняли раніше.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

“Я піднесений, бо чекав цього моменту давно, хотілося позбутися цієї русифікації. Нам цього не треба. Були демонтовані елементи з металу, якого було досить багато, а також міцний бетон був. Планували два дні працювати, а вийшло за один”, – зазначив будівельник Василь Луць.

Водночас ведучий проросійського телеканалу “Наш” Артем Нікіфоров заявив про намір викупити цю частину монумента.

“Як адвокат здійснюю представництво інтересів особи, зацікавленої у придбанні демонтованої скульптурної композиції «Батьківщина благословляє воїна» у Львові та можливого вивозу даного об‘єкту монументального мистецтва до однієї з країн ЄС. Відкрите прохання до міської влади чи інших компетентних органів встановити зв‘язок для обговорення умов угоди”, – написав Нікіфоров.

Чиї інтереси представляє ведучий та за сумісництвом адвокат – невідомо. Однак Нікіфоров зазначив, що його клієнт вже давно цікавиться об'єктами соцреалізму, особливо монументальним мистецтвом.

Монумент бойової слави радянських Збройних сил відкрили у травні 1970 року. Його звели у горішній частині Парку культури та відпочинку, на місці розораних могил давнього Стрийського цвинтаря. Там традиційно проводять заходи, присвячені Дню перемоги.

За задумом, пам'ятник мав розкривати історію Радянської армії в шести багатофігурних горельєфах: “Народження Червоної армії”, “Громадянська війна”, “Визволення Західної України”, “Рік 1941-й”, “Велика Вітчизняна війна” і “Перемога” У центрі ансамблю – фігури радянського воїна і “Батьківщини-матері”. П'ять із шести горельєфів демонтували у лютому 2019-го через їх аварійність та передали у музей “Територія Терору”.

11 травня 2007 року Львівська міськрада створила комісію, яка мала розглянути питання про можливий демонтаж меморіалу або видалення окремих його елементів як “імперсько-більшовицьких символів”. Однак у лютому 2014 року після засідання виконкому Львівської міськради дійшли до висновку, що “Монумент Слави ніхто не збирається зносити”.

Вже через два роки, у квітні 2016-го, низка депутати ЛМР звернулась до міського голови Львова із заявою, в якій просили демонтувати Монумент Слави. Вони наголошували, що існування монумента у Львові є прямим порушенням законів про декомунізацію.

15 лютого 2018 року невідомі представники правих організацій молотками і сокирами відбили від пам'ятника деякі елементи. На місці перед тим самовільно встановленого напису “Переможцям над нацизмом” білою фарбою написали “Пам'ятник окупантам”.

17 грудня 2018 року розпочався демонтаж монументу у зв'язку з його аварійним станом. Через кілька місяців, у березні, знесли стелу і демонтовали радянську зірку.

Згодом колишній депутат-регіонал Михайло Добкін повідомив, що викупив демонтовану зірку за майже пів мільйона гривень.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк