10:03, 13 жовтня 2021

У Батурині вперше представили князівську печатку Івана Мазепи

Зазначають, що князівський титул підкреслював суверенність влади Мазепи та визнання України найбільшими державами тогочасної Європи.

245308579_2290930897872055_7615997192732240308_n.jpg
facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk

У Батурині, у Національному заповіднику “Гетьманська столиця”, вперше представили  унікальні історичні артефакти – документ із Австрійського державного архіву про надання українському гетьману Іванові Мазепі титулу князя Священної Римської імперії та його княжу печатку, яку знайшли кілька років тому.

Про це повідомили на офіційній сторінці музею у Facebook.

“Гетьман Іван Мазепа планомірно вибудовував Українську державу. Князівський титул підкреслював суверенність його влади та визнання України з боку найбільшого наддержавного утворення тогочасної Європи. Князем Івана Мазепу титулували тогочасні німецькі та британські видання, а у гербовниках публікували його князівський герб. Під впливом “антимазепинської” політики спочатку царської Росії, а потім Радянського Союзу ця тема ніколи належно не досліджувалася. Панувала думка, що Іван Мазепа князівський титул отримав, але так і не користувався ним”, – підкреслили у заповіднику.

Срібна печатка Івана Мазепи із колекції Музею Шереметьєвих, яку знайшли нещодавно,  перекреслює таку думку. Достовірність артефакту як особистої князівської печатки гетьмана підтвердила  відома дослідниця історії Гетьманщини Тетяна Таїрова.

Зображення на печатці практично повторює князівський герб Мазепи із гербовника 1887 року. На ній є знак старовинного герба “Курч” із півмісяцем та шестикутною зіркою, шляхетська корона над щитом, князівські мантія та корона.

Відомий меценат і колекціонер сфрагістики Олексій Шереметьєв придбав цю печатку у 2013 році у мешканця Черкащини. Відомо, що там пролягав шлях відступу україно-шведських військ від Полтави влітку 1709 року.

“Ця печатка є цінним надбанням Музейного фонду України і свідчить про те, що Іван Мазепа прийняв князівський титул, виготовив печатку із князівським гербом і в очах свого оточення сприймався як князь”, – переконані музейники.

 

245331293_2290930571205421_2068402613910407354_n.jpg
facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk

Окрім того, у вересні заповідник “Гетьманська столиця” отримав з Австрійського державного архіву завірену копію особистого листа Івана Мазепи до імператора Священної Римської імперії Йозефа І з проханням надати йому княжий титул.

У листі до імператора Іван Мазепа, зокрема, писав: “Я і надалі бажаю за будь-яких обставин бути з моїми козаками форпостом усього християнства”.

Також на документі є канцелярські помітки про те, що 1 вересня 1707 року гетьман Мазепа отримав титул імперського князя. Цей документ виявила Тетяна Таїрова.

У музеї зазначають, що через 300 років, завдяки співпраці “Гетьманської столиці” з історикинею Тетяною Таїровою, колекціонером Олексієм Шереметьєвим, меценатом Євгеном Суром, ці артефакти повернулися до Батурина. Побачити  їх можна на виставці “Гетьман Іван Мазепа – князь Священної Римської імперії”, яка триватиме до 16 листопада у палаці гетьмана Кирила Розумовського.

Нагадаємо, постать Мазепи є темою наступного номера Локальної історії. Окрім іншого, читачам представлять розгорнуте інтерв'ю із дослідницею Гетьманщини Тетяною Таїровою.

Схожі матеріали

Katamaj-2

Мазепинка

дзвін Мазепи SEO

"Мазепин дзвін" миру, що зник у час Другої світової і знайшовся в Росії

Marina Trattner

“У шведських джерелах козаки – європейці”. Марина Траттнер про листи Карла XII та українські артефакти у Швеції

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

Мазепа_СЕО.jpg

Як Москва проклинала Мазепу

Батурин_СЕО

Батурин: спотворена історія

Без брому | Тетяна Таїрова-Яковлєва

Російські міфи про Мазепу | Тетяна Таїрова-Яковлєва

600.jpg

Гравюра Івана Мігури "Гетьман Мазепа серед своїх добрих справ"

800x500 obkladunka Bowgurya.jpg

Ідейний спадок козацьких літописів | Андрій Бовгиря