11:07, 7 червня 2021

Приміщення державного комплексу “Бабин Яр” віддають в оренду “приватному російському проєкту”

У реставрацію будівлі на вулиці Мельникова, 44 вклали 30 мільйонів гривень державних коштів та пожертв спонсорів , вона мала стати частиною державного музею про історію Бабиного Яру.  

b4a1e65-3-illenka-melnykova-44 (1).jpg
pravda.com.ua

Уряд надав доручення передати в оренду будинок колишньої контори Лук‘янівського єврейського кладовища приватному проєкту “Меморіал Голокосту “Бабин Яр”, який створила низка російських бізнесменів.

Про це повідомив співпрезидент організації ВААД України (також відомої як Асоціація єврейських громадських організацій та общин України) Йосиф Зісельс на своїй сторінці у Facebook. 

“Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна України віддати в оренду приватному російському проєкту “Меморіал Голокосту “Бабин Яр” реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук‘янівського єврейського кладовища, який є частиною українського проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру”, – написав Зісельс.

На цю новину відреагував і колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він заявив, що таким рішенням уряд позбавив державний проєкт меморіалізації Бабиного Яру можливості для розвитку. 

“Українська влада не лише не стримує російських олігархів у реалізації ними власного проєкту в Бабиному Яру, не лише всіляко сприяє їм, але й тепер ще передає їм державне майно і позбавляє державний заповідник можливостей розвиватися”, – написав В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 26 вересня 2016 року у Києві розробили проєкт Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” – приватний проєкт меморіалу жертвам Голокосту. Він звився з ініціативи та коштом низки російських бізнесменів, через що його також називають прокремлівським та антиукраїнським.

На противагу цьому приватному проєкту у 2017 році українські історики та громадські діячі на базі Інституту історії України НАН створили проєкт Національного меморіального центру “Бабин Яр”. Його  розробили впродовж двох років та представили українській громадськості у лютому 2019-го.

У квітні цього року Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради підтримав державний проєкт постанови щодо меморіалу “Бабин Яр”. Документ блокує участь громадян та організацій Російської Федерації у реалізації заходів із вшанування трагедії.

Будинок на вулиці Мельникова, 44  – єдина вціліла споруда другого єврейського цвинтаря, зведеного за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва у 1892 році.

Під час німецької окупації там розташували казарму команди 1005, якій доручили спалення трупів у серпні-вересні 1943 року.

За радянських часів, після руйнування (в кінці 1950-х) і офіційного закриття єврейського кладовища у 1962 році в будівлі облаштували гуртожиток для хокейної команди "Сокіл".

У 2010-х, коли "Сокіл" припинив свої виступи в професійному хокеї, будинок перейшов в введення Київської міської ради профспілок. Новий власник за договором іпотеки передав споруду приватній фірмі, тим самим перевищивши свої повноваження. У 2016-му суд повернув будівлю державі і, відповідно до постанови Кабінету міністрів грудня 2015 року, віддав Національному історико-меморіальному заповіднику “Бабин Яр” для створення Меморіального музею пам'яті жертв трагедії.

Споруду відреставрували за державні кошти та кошти приватних спонсорів. Загалом в реставрацію вклали більш ніж 30 мільйонів гривень та виділили ще 60 мільйонів, однак наразі ці гроші залишаються державному рахунку.

Схожі матеріали

600.jpg

Пам’ять землі: Бабин Яр Івана Дзюби

Без имени-1

"Золотоверха" плита, яку вкрала Росія

Дерев’яна церква у селі Новоселиця на Тячівщині, 1920-ті роки. Sbírka Národního muzea, Praha, Česká republika

Спалена церква, збережена у макеті

мозаїка сео

Київський Дмитро Солунський. Українська мозаїка з Третьяковської галереї

холодний яр сео

Останній бій холодноярців

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

IMG_0951

Скарби гуцульської старовітчини

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

сео Теліга

Серце з любови та криці