09:27, 15 квітня 2021

Комітет Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”

Окрім того, комітет гуманітарної та інформаційної політики ВРУ підтримав виділення коштів для створення Меморіального простору пам'яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту.

original_1.max-1920x1080.jpg
censor.net

Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради підтримав державний проєкт постанови щодо меморіалу “Бабин Яр”. Документ блокує участь громадян та організацій Російської Федерації у реалізації заходів із вшанування трагедії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат України Володимир В’ятрович.

“Комітет гуманітарної та інформаційної політики ВР підтримав знаковий проєкт постанови “Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту” (№5290), який внесли я і ще 30 депутатів з різних фракцій”, – написав нардеп.

“За” проголосували шестеро членів комітету, четверо – утримались.

“Постанова, підтримана сьогодні профільним комітетом, визнає неприпустимою участь у реалізації заходів із вшанування Бабиного Яру громадян і організацій держави-агресора”, – наголосив В’ятрович.

Документ доручає уряду затвердити державний проєкт Концепції розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру, розроблений в Інституті історії України.

За словами В’ятровича, уряд має внести до парламенту проєкт державної цільової програми, спрямованої на забезпечення  меморіалізації Бабиного Яру. Також вжити невідкладних заходів для розширення меж охоронних зон заповідника “Бабин Яр”, внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів, пов’язаних із вшануванням жертв злочинів націонал-соціалістичного (нацистського) та комуністичного тоталітарних режимів, які відбувалися на території та навколо неї у роки Другої світової війни. 

“Це рішення – важлива проміжна перемога. Але, безумовно, головна боротьба попереду”, – підкреслив В’ятрович.

Також комітет підтримав законопроєкт  №2587, який передбачає виділення в державному бюджеті на 2021 рік коштів для створення Меморіального простору пам'яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту.

26 вересня 2016 року у Києві розробили проєкт Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” – приватний проєкт меморіалу жертвам Голокосту. Він з’явився з ініціативи та коштом низки російських бізнесменів, через що його також називають “прокремлівським” та “антиукраїнським”.

На противагу цьому приватному проєкту у 2017 році українські історики та громадські діячі на базі Інституту історії України НАН створили проєкт Національного меморіального центру “Бабин Яр”. Його  розробили впродовж двох років та представили українській громадськості у лютому 2019-го.

Більше новин про меморіал у Бабиному Яру читайте тут