15:44, 3 вересня 2021

Перейменування України: в Офісі президента дискутують, історики застерігають

Прихильникам ідеї “Русі-України” наголосили, що “Україна – це не лише Русь”.

1666dba812c142e2b89b40662c81c2f9w1200r1s.jpg
uiamp.org.ua

В Офісі президента України Володимира Зеленського триває дискусія щодо внесення до Верховної Ради законопроєкту про перейменування  держави на “Русь-Україна”. Тим часом низка істориків уже розкритикувала таку ідею та назвала її небезпечною.

Днями радник керівника Офісу президента, спікер української делегації ТКГ Олексій Арестович заявив, що в ОП обговорюють ідею перейменування держави Україна на “Русь-Україна”. У коментарі УНН він навіть сказав, що у Зеленського цю ідею підтримує “достатня кількість” чиновників.

Відповідаючи на питання, чи будуть вносити в Раду відповідний законопроєкт, Арестович зазначив, що “поки йде дискусія”.

На таку гучну заяву уже відреагував колишній керівник Українського інституту національної пам'яті, народний депутат Володимир В'ятрович. На своїй сторінці у Facebook він назвав ініціативу “шкідливою” та “безглуздою”.

“Я звісно за те, аби українці розповідали  усім про значення спадщини Русі для нинішньої України.  Але заяви про перейменування держави безглузді і шкідливі.  Нас штовхають на безперспективні  спроби пояснити світові,  що Rus – не те саме, що Russia. І це чудова нагода для ворога остаточно переконати всіх, що Ukraine – то таки Russia”, – написав історик.

Потім він додав, що 
“Україна - це не лише Русь. Ані хронологічно, ані територіально".

Схожу думку висловив й історик, народний депутат України VI  та VII скликань Олесь Доній. Він переконаний, ідея із перейменуванням небезпечна і не має нічого спільного з сучасними реаліями.

“Від історичної спадщини не слід відмовлятися. І Україні слід навчитися дивитися вперед. Загальна історична спадщина з державою-агресорам у період війни – це не стільки культурне підґрунтя, скільки ідеологічний тягар... Русь це частина нашого минулого. Але – не сучасного! Наше сучасне це Україна”, – написав Доній на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 24 серпня на День Незалежності України Верховна Рада, попри обурення в суспільстві, підтримала проєкт президентського закону про великий Державний герб.

Схожі матеріали

600.jpg

Перша жертва на шляху до порозуміння

600.jpg

Хатідже Турхан – султана-українка на османському престолі

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”

бахмут сео

Війна і політика. Тімоті Снайдер про те, чому Бахмут важливий для Росії

Bez nazwy-1.jpg

"Спорт НЕ поза політикою". Огляд книги "Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти

600.jpg

Петро Могила: воїн, дипломат, святий

600.jpg

Замах "Гонти" на польського міністра

600+.jpg

“Західний фронт” української боротьби

600.jpg

Нова імперська історія. Якою постає Україна в сучасних російських дослідженнях