09:48, 23 листопада 2021

На Житомирщині вшанували розстріляних більшовиками воїнів Армії УНР

361 бійця-учасника Другого зимового походу вшанували військовим церемоніалом Збройних Сил України. 

FB_IMG_1637614841679.jpg
Фото: Ігор Кромф

Цими вихідними у селі Базар на Житомирщині відбулось вшанування вояків Армії УНР, які брали участь у Другому Зимовому поході і потрапили в полон більшовиків. Їх розстріляли поблизу села.

Про це повідомили на офіційній сторінці Українського інституту національної пам'яті у Facebook.

Голова інституту Антон Дробович підкреслив, що у ці дні Україна згадує не лише Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та Революцію Гідності, але й Українську революцію 1917-1921 років.

 “Ця пам‘ять робить нас сильними, допомагає відчути, що вільний дух непереможний, що він об‘єднує людей доброї волі навіть через багато поколінь”, – зазначив голова УІНП Антон Дробович.

Водночас присутній на заході міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко також провів паралелі із сьогоденням.

“Що 100 років тому, що зараз в сучасній Україні, бажання українського народу бути вільним та незалежним однаково сильне. Це та сама ціль, до якої Україна крокувала роками. Зазіхання на неї – матиме відпір. Так сталося у 1921 році, це ми довели й у 2004-му та 2013-му”, – наголосив міністр. 

Вшанували 361 вояка Армії УНР військовим церемоніалом Збройних Сил України. У заходах взяли участь військовослужбовці Окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького, Сил спеціальних операцій Збройних сил України, а також курсанти Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова та представники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ

Працівник інституту національної пам'яті та дослідник історії Армії УНР Павло Подобєд зачитав 361 ім'я загиблого вояка, а курсанти засвітили іменні лампадки на меморіалі.

3Fj1637588243Z4y.jpeg
Фото: Ігор Кромф

“Ми тут, аби згадати українських військовослужбовців, які, вже в умовах втрати державності, в умовах втрати територій, відчували в собі обов’язок вирушити в рейд проти Червоної армії – армії російського окупанта”, – наголосив Подобєд.

Завершились урочисті заходи акапельним виконанням пісень періоду Української революції 1917-1921 років Національним заслуженим академічним українським народним хором імені Григорія Верьовки.

PLq1637588265ICu.jpeg
Фото: Ігор Кромф

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Києві презентують книгу “Війна України проти Радянської Росії у 1920 році”. У ній, зокрема, описуються і події Другого зимового походу Армії УНР.

Схожі матеріали

1200х600.jpg

"Переговори, які нічим не закінчилися". Огляд на книгу "Скоропадський і Крим" Сергія Громенка

Горіс-Горський

Перший літописець Холодного Яру

600.jpg

Конфлікт кольорів. Чому український прапор синьо-жовтий?

сео петлюра

Тризуб Петлюри — для військових ЗСУ

Kokovsykiy Franc Mihaylovich2

"Остапкова жертва". Оповідання Франца Коковського про "Київську катастрофу"

600.jpg

“Через Київ на Львів!”: Галицька армія та визволення столиці України

День Зброї Перфецький

Свято української зброї. Історія картини Леоніда Перфецького

Симон Петлюра 1200

Залюблений у мистецтво головнокомандувач

Makhno_group

"По своїм переконанням Махно не був Українцем". Генерал армії УНР про лідера анархістів