13:32, 14 червня 2021

На Полтавщині встановили меморіальну дошку Борисові Мартосу

Захід присвятили 142 річниці з його дня народження.

Меморіальна дошка Мартос
istpravda.com.ua

На Полтавщині у селищі Градизьк відкрили меморіальну дошку голові Ради міністрів УНР Борисові Мартосу. Зробили це з ініціативи обласного офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Про це повідомляє Сайт міста Полтави.

Ініціатор створення дошки, регіональний представник Українського інституту нацпам'яті Олег Пустовгар наголосив, що там зафіксували важливі віхи громадсько-політичного шляху Мартоса. У першому уряді Української Народної Республіки  – Генеральний секретар земельних справ, а за Директорії УНР – прем'єр-міністр й міністр продовольчих справ, фінансів.

“Меморіальну дошку виготовлено коштом Градизької територіальної громади. Дякую її очільникам за підтримку ініціативи Інституту нацпам'яті. Це гарний приклад виконання не на словах, а на ділі органом місцевого самоврядування Закону України “Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у ХХ столітті”, – заявив Пустовгар.

Він додав, що на Полтавщині триває пошанування знакових постатей перших визвольних змагань за незалежність “від білої і червоної Росії”.

Меморіальну дошку встановили на фасаді Градизького будинку культури. Захід присвятили 142-річчю з дня народження Бориса Мартоса та 30-й річниці відновлення незалежності України.

Борис Мартос народився у 1879 році у містечку Градизьк на Полтавщині. Під час навчання на фізико-математичному факультеті Харківського університету долучився до визвольного руху. 

Був активістом Революційної української партії, за що тричі відбував покарання у в’язниці. 

У 1910-х організовував кредитні спілки та кооперативні курси на Полтавщині, Волині та Кубані. Викладав у Харкові. 

У 1917 році увійшов до Центральної Ради та Малої Ради. Як Генеральний секретар земельних справ, займався створенням Крайового та місцевих земельних комітетів. Став автором Тимчасового земельного закону від 18 січня 1918 року, за яким земля та надра оголошувалися власністю народу, і кожен мав отримувати стільки землі, скільки зможе обробляти власною працею. 

У період Гетьманату очолював управу Українського кооперативного комітету, входив до ради директорів “Дніпросоюзу” та “Українбанку”, був співзасновником Кооперативного інституту імені Михайла Туган-Барановського у Києві.

За Директорії УНР обіймав посади міністра продовольчих справ, міністра фінансів і голови Ради народних міністрів. 

У 1920 році Борис Мартос виїхав з країни. Мешкав у Німеччині, Чехословаччині, США. Продовжив наукову та громадсько-політичну діяльність, заснував українські вищі навчальні заклади за кордоном.

Помер Борис Мартос у 1977-му,на 98-му році життя. похований у США (штат Нью-Джерсі).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у польському Гданську одному із скверів міста  присвоїли ім’я генерала УНР Марка Безручка.

Схожі матеріали

1200х600.jpg

"Переговори, які нічим не закінчилися". Огляд на книгу "Скоропадський і Крим" Сергія Громенка

Горіс-Горський

Перший літописець Холодного Яру

600.jpg

Конфлікт кольорів. Чому український прапор синьо-жовтий?

сео петлюра

Тризуб Петлюри — для військових ЗСУ

Kokovsykiy Franc Mihaylovich2

"Остапкова жертва". Оповідання Франца Коковського про "Київську катастрофу"

600.jpg

“Через Київ на Львів!”: Галицька армія та визволення столиці України

День Зброї Перфецький

Свято української зброї. Історія картини Леоніда Перфецького

Симон Петлюра 1200

Залюблений у мистецтво головнокомандувач

Makhno_group

"По своїм переконанням Махно не був Українцем". Генерал армії УНР про лідера анархістів